6

‘Syrië gaf geen toestemming voor ingrijpen VS’

Syrië zegt dat er van een akkoord geen sprake is ... Staat wel achter internationale acties tegen Islamitische Staat ... Reden voor Timmermans om alleen op Irak in te zetten

Het leek er op dat Syrië akkoord was gegaan met de huidige internationale missie tegen IS in haar luchtruim. Woensdag laat de Syrische minister van Buitenlandse Zaken weten dat dit nooit het geval is geweest. Er zou nooit een uitdrukkelijke toestemming gegeven zijn aan de VS voor haar acties.

Frans Timmermans
De uitlatingen van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken zijn ‘volkenrechtelijk te algemeen van strekking’ schreef Frans Timmermans woensdag aan de Tweede Kamer. Een bijzondere uitspraak van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken aangezien de acties wel in het Syrische luchtruim plaatsvinden en dus volgens het internationale recht rekening gehouden dient te worden met de regering van het land waarbinnen men wil optreden. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, zegt achter elke internationale inspanning te staan in de strijd tegen het terrorisme.
Debat
Donderdag vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over de Nederlandse militaire bijdrage aan de missie tegen IS. Nederland zal zich alleen inzetten voor de strijd in Irak omdat er geen internationale juridische basis bestaat voor het militair ingrijpen in Syrië. Bij Irak ligt dat anders omdat de regering daar zelf heeft gevraagd om een internationale actie tegen de terroristische groepering. Er zullen in totaal 380 Nederlandse militairen meedoen aan de missie. 

NU.nl ‘Syrië gaf geen toestemming voor luchtaanvallen op IS’

CC-foto Flickr Marc Veraart

Geef een reactie

Laatste reacties (6)