11

Syrië glijdt verder af in burgeroolog

Arabische Golfstaten leveren wapens aan Syrische oppositie... Rusland en Iran steunen regime... Toestand in Syrië nu officieel 'een burgeroorlog'

Net wanneer je denkt dat de toestand in Syrië niet erger kan, wordt er weer een schepje bovenop gedaan. De afgelopen dagen is een sterke toename van geweld en een gevaarlijke verandering van tactiek in beide kampen – die van de oppositie en de regering – gesignaleerd. Hervé Ladsous, VN-secretaris-generaal voor Vredeshandhavende Operaties, kwalificeert de huidige toestand nu als ‘burgeroorlog’. Maar van ingrijpen door de VN is nog steeds geen sprake.

De Syrische regering probeert de macht in gebieden die in handen zijn van opstandelingen te heroveren, maar de opstandelingen slaan hard terug. De Britse krant The Independent bevestigt dat de oppositie wapens ontvangt van Saoedie-Arabië en Qatar. De wapens worden via Turkije Syrië in gesmokkeld. VS-minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, meldde eerder al dat Moskou de regering van Damascus voorziet van aanvalshelikopters. Het Syrische regime kan ook op (materiële) steun van Iran rekenen.

Rebellen van de Free Syrian Army (FSA) worden sinds drie weken door de Arabische Golfstaten bevoorraad, met de goedkeuring van de Turkse geheime dienst, aldus een Westerse diplomaat in Turkije tegenover de Britse krant The Independent. Dat Saoedie-Arabië voorstander is van het bewapenen van de rebellen, was al bekend. Bij een bijeenkomst in Tunesië in februari zei de minister van Buitenlandse Zaken dat het leveren van wapens aan de oppositie hem een ‘uitstekend idee’ leek.

Volgens Joshua Landis, directeur van het Center for Middle Eastern Studies van de universiteit van Oklahoma, is een burgeroorlog in Syrië exact de bedoeling. In het blad ‘Foreign Policy’ schrijft hij:

Washington streeft een regimewissel via burgeroorlog in Syrië na. De VS, Europa en de Golfstaten willen een ander regime, dus hongeren zij het regime in Damascus uit en voorzien zij de oppositie van munitie.

The Independent: Exclusive: Arab states arm rebels as UN talks of Syrian civil war

cc-foto: Freedom Arms

Geef een reactie

Laatste reacties (11)