3

Syrië kent één veilige zone: Hama

Economist journalist dringt Syrische oppositiestad binnen … Een reportage over broederschap

In Hama zijn betogers er in geslaagd veiligheidstroepen van president Bashar al-Assad buiten de poort de houden. Alle uitgaanswegen vanuit de vierde grote stad van Syrië worden bewaakt door jongeren met houten stokken die de wacht houden bij geïmproviseerde checkpoints. Ze hebben allerlei afval paraat om de binnenkomst van voertuigen van Assad te belemmeren. Ondanks de angst die in velen heerst, heeft het gevoel van broederschap de overhand. De burgers van Hama hebben alles voor elkaar over om de tentakels van president Bashar al-Assad buiten de deur te houden.

In Hama weet iedereen de volksopstand van 1982 zich nog goed te herinneren. Veiligheidstroepen van de vader van Assad maakten toen tienduizend slachtoffers. Iedereen in Hama heeft wel een moeder, een oom of een broer of zus die bij de aanslagen om het leven is gekomen. Dat maakt dat iedereen elkaar kent. Het woord verspreid zich snel en daarmee heeft de bevolking van Hama zich vliegensvlug kunnen organiseren tegen een volgende aanval.

De bewoners van Hama laten Assad duidelijk zien dat hij moet vertrekken. Posters van de president zijn naar beneden gehaald en de plek waar ooit een standbeeld van zijn vader stond is leeg. Een journalist van The Economist wist Hama binnen te dringen en schreef een uitvoerige reportage over de broederschap die in Hama heerst. Overdag worden de checkpoints bewaakt door vijf mannen of kinderen. ’s Nachts houden zo’n 15 mannen de wacht. Rijken uit de buurt voorzien hen van water en voedsel. Hoewel de checkpoints niet bestand zijn tegen serieuze militaire aanvallen, hebben de defensieve maatregelen Assad doen besluiten om Hama onberoerd te laten.

De bewoners van Hama voelen zich gesterkt door de komst van de Amerikaanse ambassadeur Robert Ford die vrijdag openlijk zijn steun aan hen toonde. Voor die dag werden zelfs de checkpoints open gegooid om nog meer betogers uit de buurt aan te trekken. Over straat marcheerden mensen met olijventakken en roze rozen. Honderdduizenden betogers droegen onder meer een Syrische vlag van drie kilometer met zich mee. Ze scandeerden ‘Lang leve Syrie! en Weg met Assad! We willen geen dialoog. Assad moet weg!’

De komst van Ford heeft pro-Assad demonstraten maandag bewogen om de Franse en Amerikaanse ambassade in Damascus te bestormen. Daarbij zijn beveiligers van de ambassades slaags geraakt met de demonstranten meldt NRC.

The Economist: Hama stands firm

Geef een reactie

Laatste reacties (3)