2

Syrië op 3 juni naar de stembus

Internationale organisaties: 'Verkiezingen zijn parodie op democratie' ... Frankrijk: 'Syrië gebruikt chemische wapens' 

Syrië gaat op 3 juni naar de stembus. Dan kan het land een nieuwe president kiezen. Dat heeft de voorzitter van het Syrische parlement, Mohammed Lahham, maandag laten weten. Verwacht wordt dat de huidige president Bashar al-Assad zich zal verzekeren van een derde termijn.

Wie zich ook wil kandideren voor de verkiezingen kan zich vanaf 22 april registreren.

In Syrië woedt al drie jaar een heftige burgeroorlog. Meer dan 150 duizend mensen zijn hierbij om het leven gekomen en zeker een derde van de bevolking is gevlucht, of verdreven. Nog ver voordat de datum van de verkiezingen vast stond, noemden internationale organisaties en de oppositie de presidentsverkiezingen ‘een parodie op democratie’.

Onlangs noemde de speciale VN-gezant, Lakhdar Brahimi, voor Syrië de zwaar belegerde stad Homs nog ‘een toneel van dood en verderf’. Hij deed de uitspraak nadat besprekingen tussen de Syrische regering en oppositieleiders vorige week abrupt werden afgebroken. Brahimi:

Het is zeer betreurenswaardig dat de onderhandelingen bruut zijn afgebroken en geweld nu aan de orde van de dag is. En dat terwijl een veelomvattend akkoord dichtbij was. Het is alarmerend dat Homs, wiens bevolking al zo heeft geleden in de afgelopen drie jaar, opnieuw het toneel van dood en verderf is.

Op eerste Paasdag, terwijl Assad de christelijke stad Maaloula bezocht, werd de stad Aleppo met tientallen bommen bestookt. Daarbij zijn zeker 10 mensen om het leven gekomen. Frankrijk meldt zelfs dat er sprake zou zijn van de inzet van chemische wapens door de Syrische regering. In de tussentijd dreigen de Syriërs die in een vluchtelingenkamp in Damascus zitten te overlijden aan honger. Daar waarschuwt de Verenigde Naties voor.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)