53

Syriëganger Reda Nidalha mag terug naar Nederland

‘Ik heb mijn zoon weer terug’, zegt Mohamed Nidalha tegen Omroep West. De zoon over wie hij het heeft werd deze week tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld in Turkije wegens deelname aan een terroristische organisatie. Het hoger beroep mag hij in Nederland afwachten. ‘Ik heb heel lang tegen de overheid lopen schreeuwen dat ze mijn zoon naar Nederland moeten halen. Dat is eindelijk gelukt.’

In 2014 vertrok de twintiger naar Syrië om samen met IS te vechten tegen Assad. Volgens zijn vader kreeg hij berouw en wist hij met een andere Nederlandse spijtoptant te ontkomen. Het tweetal vluchtte naar Turkije, waar het werd opgepakt en berecht. Zijn advocaat vindt de voorwaardelijke vrijheid van zijn cliënt logisch: ‘Wie zegt dat hij in hoger beroep weer veroordeeld wordt? Ook heeft Reda al anderhalf jaar in voorlopige hechtenis gezeten. En als je zes jaar celstraf krijgt, is het niet perse zo dat je ook zes jaar in de cel zit’.

Tot nu toe zijn een paar honderd Nederlandse jihadisten naar Syrië afgereisd om zich aan te sluiten bij IS. Volgens gegevens van het Openbaar Ministerie leidde dat alleen al in 2016 tot vervolging van 55 verdachten. Dit leidde tot vier veroordelingen. De (politieke) discussie wat te doen met teruggekeerde jihadisten is sinds het begin van de oorlog in Syrië nooit meer gaan liggen.

Cc-foto: Chaoyue

Geef een reactie

Laatste reacties (53)