Laatste update 16:23
11

Syriërs eren vermoorde Pater Frans met voettocht in Nederland

In Helvoirt komen zaterdag tientallen Syrische jongeren bijeen om de vermoorde Pater Frans van der Lugt te eren met een wandeling. De tocht begint voor het Emmausklooster en loopt helemaal naar Heeswijk. Op zondag lopen de jongeren – met verschillende religieuze achtergronden – van Heeswijk naar Sint Agatha en op de dinsdag, na een rustdag te hebben gehouden, van Sint Agatha naar Nijmegen, ter nagedachtenis van de Jezuïet.

Drie jaar geleden werd pater Frans van der Lugt vermoord in de Syrische stad Homs. De Syrische stad was op de moment belegerd, maar Van der Lugt weigerde de stad te verlaten, hij wilde bij “zijn” mensen blijven. Pater Frans was een geliefde man die mensen bij elkaar wist te brengen, zo zeggen ook de organisatoren van de mars. Rasha Yousef organiseerde de tocht met drie van haar vrienden. Yousef:

“Wij hebben alle vier meegelopen in de wandelingen die pater Frans in Syrië organiseerde. We hadden er de tijd van ons leven. Die wandelingen van pater Frans brachten mensen bij elkaar met verschillende achtergronden, religies en leeftijden. Mensen met wie we eerder nooit spraken, die we anders eng vonden, werden door die wandelingen vrienden. Ik heb er mijn echtgenoot leren kennen. Dankzij pater Frans.”

Syriërs uit heel Europa komen speciaal voor de tocht naar Nederland. NOS schat dat er zo’n 240 Syrische jongeren aan de wandeltocht mee zullen doen.

Pater Frans woonde al sinds 1966 in het Midden Oosten, waar hij onderwijs gaf aan christenen. Hij had een duidelijke mening over het conflict in Syrië en stak die niet onder stoelen of banken. In 2014 werd hij door gewapende mannen ontvoerd uit zijn woning en met twee kogels door het hoofd geschoten.

NOS: Voettocht van Syriërs in Nederland voor vermoorde Pater Frans

Geef een reactie

Laatste reacties (11)