29

Syriërs in Eindhoven aangehouden voor mensensmokkel

Twee mannen verdacht van het tegen betaling smokkelen van honderden vluchtelingen naar West-Europa

Twee Syrische mannen zijn gearresteerd op verdenking van het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen naar diverse Europese landen, waaronder Nederland. De hoofdverdachte werd vorige week vrijdag al samen met zijn neef opgepakt door de marechaussee in Eindhoven, waar zij verbleven. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

Het onderzoek naar de 35-jarige hoofdverdachte begon een jaar geleden. Hij wordt ervan verdacht samen met anderen op grote schaal Syrische vluchtelingen vanuit Italië, Griekenland, Oostenrijk en Hongarije naar verschillende West-Europese landen te hebben gesmokkeld. Hiervoor werden de vluchtelingen flink uitgebuit, zij betaalden tot wel duizenden euro’s voor een veilig heenkomen. 

Het is de eerste keer dat een vanuit Nederland opererend smokkelnetwerk is ontmanteld. Volgens de marechaussee zijn er in ons land meer van dit soort netwerken actief. Voor dit onderzoek werkte het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie samen met onder meer de autoriteiten in Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Italië en met Europol.

De 35-jarige Syriër wordt ervan verdacht het smokkelnetwerk te hebben aangestuurd. De man, zelf een vluchteling met een verblijfsstatus, zou transporten hebben georganiseerd en gezorgd hebben voor auto’s en chauffeurs. Tijdens het onderzoek zou hij duizenden keren telefonisch contact hebben gehad met internationaal verspreide medeverdachten.  De ook aangehouden neef zou zich bezig hebben gehouden met ronselpraktijken in Hongarije en Oostenrijk. 

Justitie heeft alle reden aan te nemen dat vanuit zogenaamde ‘verzamelplaatsen’ in Athene, Wenen en Milaan, wekelijks personenauto’s en busjes met vluchtelingen vertrokken naar onder andere Nederland. In de afgelopen maanden zouden de smokkelactiviteiten geleidelijk naar Boedapest zijn verplaatst. Eerder deze maand werd daar al een 27-jarige Syrische handlanger opgepakt. In Eindhoven werd ook een vrouwelijk familielid van de twee mannen aangehouden. Zij is echter afgelopen zondag weer vrijgelaten in afwachting van verder onderzoek. 

NOS: Syriërs in Eindhoven vast voor grootschalige mensensmokkel

cc-beeld: free photos

Geef een reactie

Laatste reacties (29)