16

Syriërs op de vlucht naar Europa per fiets

Noorse stad Kirkenes ziet aantal fietsvluchtelingen uit Syrië toenemen

Terwijl duizenden Syriërs hun land proberen te ontvluchten op overvolle boten over de Middellandse Zee en sommige van hen met het vliegtuig via Moskou naar Noorwegen proberen te vliegen in de hoop vrij te zijn, zijn er ook steeds meer Syrische vluchtelingen die een weg naar vrijheid zoeken op een wel heel onverschrokken manier: per fiets.

Dat schrijft AFP naar aanleiding van een gesprek met Hans Mollebakken, de politiechef van Kirkenes, een stad in het uiterste noordoosten van Noorwegen.

Volgens Mollebakken zijn tot nu toe ongeveer 150 vluchtelingen op de fiets daar de grens overgestoken. Vorig jaar waren dat er nog maar een dozijn. Ze komen alleen, maar ook met hele families en kleine groepen. Volgens de autoriteiten in Kirkenes hebben sommigen van hen eerst een tijd in Rusland gezeten.

Kirkenes ligt ongeveer 4000 kilometer van Damascus en in de winter zakken de temperaturen daar tot zo’n vijftien graden onder nul. Maar dat weerhoudt de vluchtelingen er niet van door te fietsen.

Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar een Schengenland waar mensen vrij mogen reizen. Het land heeft een rechtse regering waar de anti-immigratiepartij de Vooruitgangspartij deel van uitmaakt en kent een relatief streng immigratiebeleid.

De grens is er gesloten voor voetgangers, maar daar hebben de vluchtelingen nu iets op bedacht: ze gaan per fiets. Zelfs in de koude winter.

De politie in Kirkenes heeft inmiddels ook boetes uitgedeeld aan Russen en Noren die proberen geld te verdienen aan de vluchtelingen door hen per fiets de grens over te krijgen.

De vluchtelingen die het halen zijn in goede gezondheid en blij dat ze in Noorwegen zijn”, vertelt een Noorse inspecteur.

In tegenstelling tot wat in sommige Europese landen wel gebeurt, worden immigranten in Noorwegen niet teruggestuurd aan de grens. Als ze eenmaal het land binnen zijn gekomen, gaan ze meteen naar Oslo waar ze worden geregistreerd. Tot nu toe zijn er een kleine duizend vluchtelingen op deze manier Noorwegen binnengekomen.

Het totaal aantal mensen dat hun land ontvluchtte en Europa probeerde te bereiken via het open water is nu 300.000. Volgens een nieuw rapport van de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn daarbij 2.500 mensen overleden.

CC foto: ser_is_snarkish

Geef een reactie

Laatste reacties (16)