Laatste update 17:00
44

Syrisch leger bombardeert kinderziekenhuis

Het leger van de Syrische president Assad heeft vrijdag een bombardement uitgevoerd op een kinderziekenhuis in Oost-Aleppo. Op beelden van Al Jazeera, aanwezig in het ziekenhuis om verslag te doen van een eerdere aanval, is te zien hoe onder meer pasgeboren baby’s in veiligheid worden gebracht.

Journalist Amro Halabi liet net zien hoe een man en twee kleine kinderen ademhalingsproblemen hadden als gevolg van de eerdere aanval op het door rebellen bezette deel van de stad. Even later is te zien hoe plots het licht uitvalt, waarna een luide explosie volgt.

Als het licht weer deels aangaat is te zien hoe artsen en verpleegkundigen hun uiterste best doen zo snel mogelijk hun patiënten het ziekenhuis uit te krijgen, terwijl op de achtergrond het gekrijs van kleine kinderen te horen is. Ook is te zien hoe verpleegkundigen baby’s uit beschadigde couveuses halen en proberen om zwaar ondervoede kinderen af te schermen. Wonderwel hebben alle baby’s de aanval overleefd.

De stad Aleppo is sinds 2012 verdeeld, waarbij het westelijk deel in handen is van de troepen van Assad en het oostelijk deel gecontroleerd wordt door de oppositie. In het oostelijk deel van de stad, dat vrijwel onophoudelijk gebombardeerd wordt, leven zo’n 250 duizend mensen, terwijl hun voedselvoorraad slinkt en de beschikbare medische hulp steeds verder afneemt.

Voordat het ziekenhuis werd getroffen, werd in een ander gedeelte van de stad ook een bombardement uitgevoerd waarbij 49 burgers om het leven kwamen. Van de zeven ziekenhuizen in Oost-Aleppo zijn er momenteel nog maar vier operationeel. Slechts twee daarvan hebben een functionerende operatiekamer.

Pas op: de videobeelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)