15

Syrisch leger legt oostelijk Aleppo in puin

Van het onlangs bereikte Syrische staakt-het-vuren is definitief niets meer over. Het Syrische leger heeft de afgelopen 24 uur meer dan 150 luchtaanvallen op Aleppo uitgevoerd. Daarbij zouden tot nu toe zeker 90 mensen zijn omgekomen.

De serie luchtaanvallen maken deel uit van een nieuw offensief van de Syrische regering om rebellen in het oostelijke deel van de stad uit te schakelen. Bij de bombardementen werden behalve de infrastructuur voor hulpdiensten, ook schuilkelders voor burgers vernietigd.

Zeker dertig wijken in de stad zijn met de grond gelijk gemaakt door de troepen van president Assad. Door de massale bombardementen konden burgers in de getroffen delen van de stad geen kant op. Ook konden hulpverleners hen niet bereiken. Drie centra van de vrijwillige reddingsbrigade, de zogenaamde ‘White Helmets, werden gericht vernietigd. Ook enkele van hun voertuigen, waaronder een ambulance werden getroffen. Het Nederlandse kabinet besloot vorig jaar nog de ‘White Helmets’ met 4 miljoen euro te steunen. ‘Dit zijn helden, ze verdienen onze steun,’ zei minister Koenders destijds.

Het Syrische leger, gesteund door de Russische luchtmacht, kondigde donderdag al aan een nieuw offensief te starten in het oosten van Aleppo, een gebied waar zo’n 250 duizend mensen wonen en dat al maandenlang gebombardeerd wordt. ‘Mensen zijn nergens meer veilig, zelfs niet in de schuilkelders,’ zegt Yassin Abu Raed, een van de bewoners van het gebied.

Afgelopen maandag werd een hulpkonvooi van de Verenigde Naties getroffen door een luchtaanval die volgens de Amerikanen door de Russen werd uitgevoerd. Daarbij kwamen twintig mensen om het leven en werden 18 vrachtauto’s met hulpgoederen vernietigd. De regering in Moskou ontkende elke betrokkenheid. Donderdag liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nog weten alles op alles te willen zetten om het staakt-het-vuren te herstellen. Kort na Kerry’s oproep aan president Assad om mee te werken, zetten de Syrische troepen de nieuwe aanvallen op Aleppo in.

Bron: AlJazeera

Geef een reactie

Laatste reacties (15)