3

Syrisch leger op wraak uit in het noorden

Al 2500 Syriërs de grens over gevlucht naar Turkije. Turkse premier Erdogan noemt voormalig vriend Assad 'barbaars' 

De Syrisch president Bashar Al-Assad heeft zijn leger Jisr-al-Shughour gestuurd om “de orde te herstellen”, zo meldt althans de staatstelevisie. In de plaats nabij de grens met Turkije werden eerder deze week 120 leden van Assads ordediensten gedood door gewapende mannen. De regering noemt de verantwoordelijken militanten, maar er gaan geruchten van muiterij binnen zijn manschappen. Dat meldt het NRC Handelsblad vrijdag.


De Turkse premier Tayyip Recep Erdogan heeft met afschuw gereageerd op de acties van het voormalige bevriende staatshoofd. Hij noemde het optreden van zijn troepen “barbaars” en “onverteerbaar”, zo schrijft NRC. Zo’n 2500 Syriërs zijn de afgelopen dagen, uit vrees voor de op handen zijn wraakactie, de Turkse grens over gevlucht. 

Volgens de Syrische overheid hadden bewoners van het betreffende gebied juist gevraagd om interventie van het leger. Maar andere lezingen spreken van gewelddadigheden gepleegd door deserterende militairen en regeringstroepen die vreedzame burgers slachtofferen, meldt de BBC.

Lees meer bij NRC: Assad stuurt troepen naar Turkse grens, Erdogan haalt uit

BBC: Syrian army ‘moves on Jirs al-Shughour’

Foto: Syrische vluchteling wordt per bus overgebracht naar het vluchtelingenkamp Hatay van de hulorganisatie Turkse Halve Maan

Geef een reactie

Laatste reacties (3)