17

Syrisch leger richt bloedbad aan bij begrafenisoptochten

Human Rights Watch: 'Homs is een microkosmos van brutaliteit van de Syrische overheid'

In Syrië zijn donderdag volgens activisten van de oppositie tussen de 50 en 60 doden gevallen bij de grote wekelijkse protesten. Zowel burgers als militairen. De meeste slachtoffers zouden zijn gevallen bij begrafenisoptochten van de 24 mensen die woensdag om het leven kwamen, ook bij een protestactie tegen het regime van president Assad.

Gewoonlijk zijn de grote wekelijkse protesten in Syrië op vrijdag wanneer iedereen voor het vrijdaggebed naar de moskee gaat. Donderdag waren er echter ook grote optochten vanwege begrafenissen van omgekomen betogers, maar die werden bloedig neergeslagen door militairen van president Assad.

NRC schrijft dat afgelopen maand de meeste doden in Syrië zijn gevallen sinds de volksopstand die in maart uitbrak. De Arabische Liga heeft Assad al meerdere keren gevraagd te stoppen met het doden van onschuldige burgers. Zaterdag komen de leden van de Arabische Liga weer bijeen om mogelijke sancties tegen Syrië te bespreken. Eén van die sancties is het tijdelijk schorsen van Syrië als lid van de Liga, maar een aantal landen is hier tegen.

Homs is inmiddels een microkosmos van brutaliteit van de Syrische overheid geworden”, meent Sarah Leah Whitson, Midden-Oosten-directeur van Human Rights Watch.

De mensenrechtenorganisatie roept de Arabische Liga op de Veiligheidsraad te ondersteunen om een eind te maken aan de slachting en verantwoordelijken te straffen.

In een vanochtend gepubliceerd rapport stelt Human Rights Watch vast dat het Syrische legers burgers heeft gemarteld en gedood en zich daarmee naar alle waarschijnlijkheid schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid. De mensenrechtenorganisatie werkte maandenlang aan dit onderzoek.
NRC: Tientallen doden in Syrië – ‘misdaden tegen de menselijkheid’
cc-foto: Al Jazeera
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (17)