66

Syrische blogger Ghazzawi uit kritiek op links

Gevluchte activiste pleit voor steun aan Syrisch verzet

“Progressieve mensen die aarzelen om de opstand tegen Assad te steunen, zijn eigenlijk niet echt progressief”, betoogt de uitgeweken Syrische blogger Razan Ghazzawi in Time. Volgens Ghazzawi zijn linkse intellectuelen die Assads kritische opstelling tegenover Israël en de Verenigde Staten waarderen, totaal losgezongen van de werkelijkheid.


De Syrische werd een icoon van het verzet toen ze sinds eind 2011 tot twee keer toe werd gearresteerd omdat ze in haar Engelstalige blogs –die ze onder haar eigen naam schreef- felle kritiek uitte op het Assad-regime. Amnesty International betitelde haar als gewetensgevangene en ze ontving de prestigieuze mensenrechtenprijs van de Front Line Defenders Foundation. In oktober 2012 vluchtte Ghazzawi naar Zweden. Momenteel houdt ze lezingen aan Amerikaanse universiteiten.

In haar blogs heeft Ghazzawi zich nooit veel aangetrokken van gevestigde reputaties, heilige huisjes of in marmer gehouwen opinies. Hoewel ze het al vóór de Syrische burgeroorlog opnam voor de Palestijnse zaak, veroordeelde ze ook Hezbollah, die het volgens haar niet om de Palestijnen maar om de macht te doen is.

Ook haar eigen heldenstatus vervult Ghazzawi met gemengde gevoelens. Westerse media hebben in haar ogen (te) veel aandacht voor Engelstalige bloggers, simpelweg omdat ze het Arabisch niet machtig zijn. “Wie in het Arabisch onder zijn eigen naam publiceert, die is pas zonder vrees”. Als voorbeeld noemt ze Hussein Ghrer, die al meer dan een jaar gevangen zit in Syrië.

Time: Portrait of an Activist: Razan Ghazzawi, the Syrian Blogger Turned Exile

Geef een reactie

Laatste reacties (66)