12

Syrische blogger ontvoerd

Amina Abdallah's blog werd een wereldwijd bekend getuigenschrift van het bruut neerslaan van de Syrische demonstraties

Blogger Amina Abdallah in maandagavond in Damascus ontvoerd. De vrouw met zowel de Syrische als de Amerikaanse nationaliteit werd wereldwijd bekend met haar blog A Gay Girl in Damascus waarop ze schreef over de Syrische opstand en haar leven als lesbienne.

Amina’s nichtje maakte de ontvoering bekend op Amina’s weblog, schrijft The Guardian die eerder een interview met haar had. Daarin vertelde ze over de revolutie die gaande is in haar land.

Het Syrië waarvan ik altijd al hoopte dat het bestond, is wakker geworden. Ik moet er in blijven geloven dat we vroeg of laat zullen overwinnen.

Afgelopen zondag na één van de gruwelijkste acties van de veiligheidsdiensten van Assad schreef ze: “Ze moeten vertrekken, heel gauw! Dat is alles wat ik te zeggen heb.”

Een meisje dat anoniem wil blijven, maar getuige was van de ontvoering schrijft op Amina’s weblog wat er gebeurde.

Op weg naar Damascus werd ze aangehouden door drie gewapende mannen van in de twintig. Amina sloeg één van hen en zei tegen een vriend dat ze haar vader moest halen. Daarop legde een man zijn hand op haar mond waarna ze in een rode Dacia Logon werd gesleurd met daarop een sticker van Basel Assad”, schrijft Rania Ismail.

Basel Assad is de broer van de huidige president van Syrie Bashar al-Assad. Hij werd gezien als de opvolger van zijn vader, maar kwam in 1994 om bij een auto-ongeluk. De ontvoering van Amina gebeurt om het moment dat ze halverwege het schrijven is van haar boek. Ze werd binnen korte tijd razend populair met haar blog en was één van de gezichten van de Syrische oppositie geworden die het aftreden van president Assad eist.

Na de ontvoering heeft niemand meer iets van Amina gehoord. Ismail schrijft:

We weten niet waar ze haar naartoe hebben gebracht, dus we weten ook niet waar we moeten zoeken. Het is mogelijk dat ze haar gedwongen deporteren. Familieleden die ook in de gevangenis hebben gezeten, zeggen dat het waarschijnlijk is dat ze snel wordt vrij gelaten. Als ze haar willen doden, hadden ze dat al gedaan. Althans, dat is waar we allemaal voor bidden.

The Guardian: Syrian blogger Amina Abdallah kidnapped by armed men

Geef een reactie

Laatste reacties (12)