6

Syrische leger doodt zeker 44 burgers

UPDATE: Nog eens 20 militairen omgekomen ... Assad waarschuwt Westen niet militair in te grijpen

Het Syrische leger van president Bashar al-Assad heeft vrijdagavond het vuur geopend op demonstranten. Daarbij kwamen zeker 40 burgers om het leven. Meer dan honderd demonstranten raakten gewond. Het neerslaan van de demonstraties in onder andere Homs en Hama is één van de bloedigste sinds de revolutie begon in maart dit jaar. Militairen zijn zaterdag Homs binnengevallen met tanks en vernietigen de stad.


Activist Mustafa Osso vertelt tegen The Guardian dat het Syrische leger het vuur openden op een groep van meer dan tweeduizend demonstranten in Homs. “Ze reageerden fel op de protesten”, vertelt hij. Betogers werden achterna gezeten en huiszoekingen werden verricht waarna honderden zijn opgepakt.

De Arabische Liga heeft in een brief president Assad dringend verzocht te stoppen met het doden van onschuldige burgers. Sinds het begin van de revolutie zijn volgens de VN al 3000 mensen omgekomen, waarvan de meesten burgers. De Syrische autoriteiten menen dat er slechts 1.100 mensen zijn omgekomen.

Door het hele land waren zo’n 170 aparte demonstraties. In Balaa, ten zuid-westen van de hoofdstad Damascus gingen 20.000 betogers de straat op volgens de Syrische Toezichthouder voor de Mensenrechten. Ook in Barzeh zouden 40 mensen zijn gearresteerd. Telefoon en internet waren in Homs en in delen van Damascus afgesloten.

Zondag ontmoeten Syrische ambtenaren en Arabische ministers elkaar in Doha om te spreken over een vreedzame toekomst in Syrië. In de noordelijke provincie Idlib, die grenst aan Turkije, hebben betogers opgeroepen tot een no-flyzone boven Syrië. Het vliegverbod moet gedeserteerde militairen bescherming bieden tegen acties van de gezagsgetrouwe strijdkrachten. De Syrische oppositie wees de no-fly zone af.

Update 22.30

In Homs zijn zaterdagavond nog eens 20 Syrische militairen omgekomen tijdens gevechten met vermoedelijke deserteurs. In het district Baba Amro raakten meer dan 50 militairen gewond.

Update zondag 30 oktober

President Assad waarschuwt het Westen niet in te grijpen. Een ‘tweede Afghanistan’ zou dreigen als toch militair wordt ingegrepen. Dat zei hij zondag tegen de Britse krant The Sunday Telegraph. “Als je speelt met de grond leidt dat tot een aardbeving”, maakte hij duidelijk. Het interview met Assad is het eerste vraaggesprek met buitenlandse media sinds de opstand zeven maanden geleden is begonnen.
The Guardian: Syrian forces kill 40 as Arab League denounces attack

Geef een reactie

Laatste reacties (6)