15

‘Syrische leger gebruikt kinderen als menselijk schild’

Human Rights Watch: Voer sancties Syrië op om het geweld tegen kinderen te stoppen


In Syrië komen steeds vaker kinderen op gruwelijke wijze om het leven. Een nieuw rapport van de VN meldt dat het Syrische regeringsleger kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar gebruikte als menselijk schild. Volgens het onderzoek zijn kinderen in Syrië slachtoffer geworden van moord, verminking, marteling, mishandeling, willekeurige arrestaties en seksueel misbruik.

Tijdens een operatie tegen rebellen in het noordelijke dorp Ayn l’Arouz in maart zouden kinderen ingezet zijn als menselijk schild. Volgens Syria Violations Documentation Center (VDC), een netwerk van Syrische activisten, zijn sinds februari 2011 minstens 1,176 kinderen omgekomen. VN-vertegenwoordiger Radhika Coomaraswamy zei ‘zelden zo’n wreedheid tegen kinderen in Syrië te hebben gezien’.

“Kinderen betalen een verschrikkelijke prijs in het gevecht tussen milities in Syrië”, zegt Jo Becker, kinderrechtenwoordvoerder van Human Rights Watch. “Het rapport versterkt de behoefte aan gerichte sancties van de Veiligheidsraad om grootschalig geweld tegen kinderen te stoppen.” 

Kinderen, vooral jongens zouden volgens het rapport lukraak van straat geplukt worden en in verschrikkelijke condities worden vastgehouden en gemarteld. Kinderen die door Human Rights Watch zijn geïnterviewd vertelden dat ze door veiligheidsambtenaren werden geslagen, dat ze elektrische schokken gebruiken en brandende sigaretten op hun lichamen uitdrukten. Soms werden ze uren lang alleen geboeid achter gelaten. Medische behandelingen werden geweigerd en ze kregen geen eten en water. Sommige jongens zouden ook verkracht zijn. 

De Syrische veiligheidstroepen zouden kinderen arresteren op scholen. Deze ‘veroverde scholen’ in het hele land zouden vervolgens worden gebruikt voor militaire doelen, inclusief als gevangenis en martelpraktijken. Het VN-rapport bekritiseert ook de oppositie die kinderen als soldaten rekruteert voor hun leger. Ook de Free Syrian Army (FSA) zou hier aan meedoen. Human Rights Watch wil dat de VN deze praktijken verder onderzoekt. 

Syrië is ’s wereld zevende grootste ontvanger van conventionele wapens. In 2010 tekende het land een wapendeal van meer dan 1 biljoen Amerikaanse dollars. Rusland is één van de grootste leveranciers. 

RTL-Nieuws: Syrië zet kinderen in als menselijk schild

cc-foto: Freedom House

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)