Laatste update 10:10
17

Syrische luchtmachtbasis gebombardeerd, Amerika ontkent betrokkenheid

Het Syrische militaire vliegveld Tayfur bij de stad Homs is bestookt met raketten. Dat meldt de Syrische staatstelevisie. Bij het bombardement zouden meerdere doden en gewonden zijn gevallen. Syrië wijst naar de Verenigde Staten als dader, maar die ontkennen. De Russen wijzen ondertussen naar Israël, maar die onthouden zich vooralsnog van commentaar.

Zondag liet de Amerikaanse president Donald Trump zich ongekend hard uit over het regime in Syrië. Hij dreigde dat Assad ‘een hoge prijs’ zou moeten betalen voor de gifgasaanval op Douma, in Oost-Ghouta. Wat er exact gebeurd is in Douma is onduidelijk, omdat er geen onafhankelijke bronnen zijn om de aanval te duiden. Hoewel de VS, de EU en ook de paus de gifgasaanval sterk hebben veroordeeld, ontkennen zowel Syrië als bondgenoot Rusland dat er gifgas gebruikt is.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de Amerikanen een Syrische luchtmachtbasis bombarderen als antwoord op een gifgasaanval. Vorig jaar april bestookte Assad de stad Khan Sheikhoun met chemische wapens, waarop de Amerikanen met Tomahawk-raketten reageerden.

De Syrische rebellen zijn ondertussen wel begonnen aan een uittocht uit Douma, het laatste bolwerk van de oppositie. Met bussen vertrokken de rebellen en hun familie naar Jarablus in Noord-Syrië, vlak bij de grens met Turkije. Dat gebeurde in samenspraak met Rusland, dat toeziet op de terugtrekking. Wanneer de laatste rebellen Douma hebben verlaten, heeft het regime van Assad heel Oost-Ghouta weer in handen.

Maandag komt de VN-veiligheidsraad bijeen om de ontwikkelingen van de afgelopen dagen in Syrië te bespreken.

Bron: NOS, BBC/ cc-foto: DVIDSHUB

Geef een reactie

Laatste reacties (17)