9

Syrische premier neemt de benen

Hijab sluit zich aan bij het Vrije Syrische Leger ... Hoogste functionaris tot nu toe die zich tegen Assad keert

De Syrische minister-president Riad Farid Hijab is overgelopen naar het Vrije Syrische Leger. Dat is maandag bekend geworden nadat de staatstelevisie zijn ontslag heeft gemeld. De oud-premier is inmiddels met zijn gezin aangekomen in Jordanië, dat meldt Al Jazeera.

President Assad benoemde Hijab, een voormalige minister van Landbouw, op 23 juni, na de parlementaire verkiezingen in mei. Hijab zou zich niet meer kunnen vinden in de daden van het regime. Hij zou de overstap al maanden hebben gepland om vervolgens een ‘soldaat van de gezegende revolutie’ te worden. De staatsmedia melden dat Hijab eerst ontslagen zou zijn en daarna pas de keuze heeft gemaakt om over te lopen.

Hoewel Hijab niet tot de belangrijkste kringen van Assad behoorde, is het volgens deskundigen wel een belangrijke ontwikkeling. Hijab wordt nu de hoogste functionaris die zich tegen Assads beleid keert.

Vicepremier Omar Ghaliwanji is gekozen om een interim-regering te leiden. De autoriteiten bestempelden de verkiezingen in mei als een belangrijke stap naar politieke hervormingen. De oppositiebeweging beschouwt de verkiezingen echter als een schijnvertoning.

Aljazeera: Syrian prime minister joins opposition

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)