12

Syrische stad Kobani volledig in handen van Koerden

'Mensen dansen en zingen, er is vuurwerk'

Koerdische strijdkrachten lijken in Kobani het tij te hebben gekeerd. Na maanden van gevechten tegen Islamitische Staat, hebben Koerden de controle over de hele stad. Dat claimt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, schrijft het Algemeen Dagblad maandag.

De Amerikanen ondersteunden de vechters van de Syrische Koerden (YPG) met bijna dagelijkse luchtaanvallen. Ook Koerden uit Irak vochten mee. Het AD citeert een Turkse Koerd die met een groep van honderd man naar de Syrische grens toog om te zien wat er zich afspeelde.

Ik kan de YPG-vlag zien wapperen boven Kobani. Je hoort straaljagers over de stad heen (..) Mensen dansen en zingen, er is vuurwerk. Iedereen heeft een enorm gevoel van opluchting.

Onduidelijk is of IS haar strategie gaat aanpassen om opnieuw de stad in handen te proberen te krijgen. Eind vorig jaar werd bekend dat vele Syrische Koerden ingesloten raakten door terreurstrijders van IS. Amerika ging toen over tot luchtbombardementen om de ingesloten groep uit handen van IS te houden. 

AD: Koerden verjagen Islamitische Staat uit Kobani

Cc-foto: Jordy

Geef een reactie

Laatste reacties (12)