12

Syrische veiligheidsdiensten weer in de aanval

Tanks vallen kustplaats binnen… President Obama en koning Abdullah roepen op tot einde 'brute campagne van geweld'

Zaterdag zijn Syrische troepen met tanks de havenstad Latakia binnen gevallen. Inwoners zijn massaal op de vlucht geslagen voor het nieuwe offensief van president Bashar al-Assad. Al-Assad zette onder andere twintig tanks in.

Bij de aanval op de kustplaats zijn ten minste twee doden gevallen en minstens 15 gewonden. Dat schrijft De Volkskrant. Met zo’n twintig tanks zouden de troepen de wijk al-Ramel zijn binnengevallen, waarna er schietpartijen uitbraken. Latakia is één van de brandpunten in de opstand tegen al-Assad.

Ook in andere steden in Syrië hebben de veiligheidsdiensten van het dictatoriale regime zaterdag weer hard opgetreden. In Deir al-Zor en in Homs zouden er razzia’s hebben plaatsgevonden. Resulterend in drie doden in Homs en tientallen arrestaties van vermeende tegenstanders.

President Obama heeft zaterdag telefonisch contact gehad met koning Abdullah van Saoedi-Arabië. Beiden roepen het Syrische regime op een eind te maken aan ‘de brute campagne van geweld’. Tevergeefs, aangezien Al-Assad ook aan eerdere oproepen geen gehoor heeft gegeven. Eerder kondigde de VS al aan Syrië meer sancties te zullen opleggen.

In Amsterdam heeft zaterdag een protest plaatsgevonden tegen het bloedbad in Syrië. Zo’n vijftig mensen kwamen bijeen om de Nederlandse regering te vragen zich ‘eenduidig en onomwonden’ uit te spreken tegen het beleid van al-Assad. Ook pleitten ze ervoor dat het kabinet de Syrische ambassadeur terug stuurt en de Nederlandse ambassade aldaar onmiddellijk sluit.

Volgens mensenrechtengroeperingen zijn er sinds het begin van de opstand ten minste 1700 mensen om het leven gekomen.

De Volkskrant: Syrië valt havenstad binnen met tanks; Obama: geweld moet onmiddelijk stoppen
Nu.nl: Protest op de Dam tegen bloedbad Syrië

Foto: Een tv-greep genomen uit Shaam News Network website op 13 augustus 2011. De foto zou een militair pantservoertuig in een straat van Latakia tonen. Het regime van Al-Assad weigert echter nog steeds internationale journalisten toe te laten in het land. De foto is daardoor slecht verifieerbaar. 

Geef een reactie

Laatste reacties (12)