Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Syrische vluchteling in Britse cel wegens 'valse papieren'

  •  
25-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
uk_300_01.jpg
Asielzoeker die oorlogsgeweld vastlegde meteen bij aankomst op luchthaven gevangen gezet
Roudi Chikhi maakte met gevaar voor eigen leven videobeelden van het oorlogsgeweld in Syrië en speelde die handen van Al-Jazeera en YouTube-kanalen. Totdat iemand hem verraadde aan de autoriteiten. Hij bemachtigde een Canadees paspoort en vluchtte in december naar Engeland.
Bij aankomst op de luchthaven Gatwick wilde de 28-jarige Koerd asiel aanvragen maar in plaats daarvan werd hij door de immigratiedienst opgepakt in een cel gezet. Vervolgens werd hij beschuldigd van het gebruik van valse papieren en voor de rechter gebracht. Die veroordeelde hem tot een jaar gevangenisstraf. Zijn geld, zo’n 3500 dollar, werd geconfisceerd op bais van de Britse ‘pluk ze’-wet.
Na twee maanden kreeg hij alsnog de vluchtelingenstatus toegekend maar hij mocht niet uit de gevangenis omdat hij eerst zijn straf moest uitzitten. Ook zijn geld kreeg hij niet terug.
Chiki wist niet wat hem overkwam, hij belandde tussen criminelen terwijl hij geen crimineel was. Er werd veel gevochten en hij was bang. “In Syrië kon ik me nog verstoppen maar in een gevangenis kun je nergens heen,” vertelde hij aan The Guardian.
Volgens actievoerders voor een humaner vluchtelingenbeleid komen dit soort praktijkenveel voor. De overheid heeft inmiddels erkend dat er alleen tussen 2009 en 2011 500 asielzoekers zijn opgepakt wegens valse papieren. Een commissie die gerechtelijke dwalingen onderzoekt zegt dat er duidelijk sprake is van misbruik en schending van de wet door de autoriteiten. De commissie acht het mogelijk dat de praktijken op veel grotere schaal voorkomen.
cc-foto: Home Office

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.