Laatste update 05 januari 2016, 10:03
81

Syrische vluchtelingen niet welkom bij lichtjesprocessie Den Bosch

De reden zou met 'veiligheid' van doen hebben, maar christelijke vluchtelingen uit Eritrea mochten wel gewoon meelopen en hun dierbaren herdenken

De kerstgedachte is deze winter ver te zoeken bij sommigen in Nederland. Vluchtelingen wordt werkelijk niets gegund, zo lijkt het. Werden eerder al een kookavondje en een gratis tripje naar het zwembad onder druk van verzuurde burgers afgelast, nu blijkt dat Syrische vluchtelingen in Den Bosch uitgesloten zijn van deelname aan de traditionele lichtjesprocessie in Den Bosch op Kerstavond.


Je zou denken dat juist oorlogsvluchtelingen uit Syrië gekwalificeerd zijn om mee te lopen met een tocht waarbij de herdenking van overleden dierbaren centraal staat. Dat was althans waarschijnlijk wat burgemeester Ton Rombouts en wethouder Eric Logister dachten toen zij de vluchtelingen uitgenodigd bij een eerder bezoek aan de noodopvang in Rosmalen. Maar de groep van ongeveer 50 vluchtelingen kreeg 20 minuten voor vertrek doodleuk te horen dat  ze beter niet mee konden lopen met de tocht, omdat organisator Nol Roos ‘daar geen verantwoordelijkheid voor wilde nemen’.

Roos is niet toevallig fractievoorzitter van de Bossche Volkspartij, een partij die zich fel verzet tegen de komst van een permanent azc in Den Bosch. Concrete aanwijzingen voor veiligheidsproblemen waren er niet, moest hij toegeven aan het Brabants Dagblad:

Maar wat als een vluchteling de processie toch wil verstoren? Of een Bosschenaar meeloopt die roept: wat doet dat tuig hier? Daar wil ik de verantwoordelijkheid niet voor dragen. Als er een rel zou komen, was er maar één koppeltje stadstoezicht.

Overigens was het dezelfde Roos die woensdag tijdens de tocht nog verklaarde:

Voor velen die een dierbare hebben verloren, zijn de dagen rond de kerst veruit het zwaarst. Deze tocht is juist bedoeld om enigszins verlichting te brengen.

Dat Syrische vluchtelingen vaak moslim zijn had vast niets te maken met hun uitsluiting. Ook al mocht een groep van ongeveer 60 christelijke vluchtelingen uit Eritrea, uitgenodigd door pastoor Robert van Aken, wel gewoon meelopen, zonder dat dit tot vragen leidde over de veiligheid.

Foto: screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (81)