166

Syrische vrouwen te koop tegen bodemprijs

Hartverscheurend: In het vluchtelingenkamp Za'atari is niemand veilig: vrouwen worden verkocht in ruil voor geld of hulp

In het vluchtelingenkamp Za’atari in Jordanië zitten inmiddels meer dan 100.000 vluchtelingen uit Syrië. En het worden er steeds meer. De vrouwen zijn er wanhopig. Niet alleen vanwege de oorlog in hun thuisland, maar juist ook vanwege onduidelijkheid over hun toekomst. In het vluchtelingenkamp is het namelijk onveilig: wie niet oplet kan zo worden ontvoerd en worden verkocht aan een rijke Saoedi-Arabiër of Jordaniër.


De reportage van Nora Saman is hartverscheurend. Ze toont hoe omgegaan wordt met vrouwen in het vluchtelingenkamp. Vanwege de oorlog in Syrië zijn Syrische vrouwen ‘goedkoper’ dan die in Saoedi-Arabië. Om minder geld uit te hoeven geven aan de bruidsschat, huwen mannen liever een vrouw uit het kamp dan één uit het eigen land. Een rijke sjeik verklaart tegenover Saman:

De bruidsschat is in de Golf landen erg hoog, maar trouwen met een Syrische vrouw is echt goedkoop. Ze vragen niet echt veel. In de Golf vragen ze te veel. Dus is het echt moeilijk voor mensen. Dus een huwelijk met een Syrisch meisje is economischer voor een Saoedische of een Golf man.

Daarmee is overigens niet gezegd dat de man getrouwd blijft met de vrouw, sterker nog, het zijn veelal ‘gemakshuwelijken’. Doorgaans wordt het huwelijk na een aantal dagen of maanden ontbonden. De man heeft “volgens de regels” aan zijn trekken kunnen komen, en de vrouw staat met een zakcentje weer op straat.

Aan het woord komt ook een ‘huwelijksmakelaar’. Een 28-jarige vrouw uit Syrië die onderhandelt tussen man en vrouw over de betalen prijs. Het vreemdste verzoek dat ze kreeg kwam van een 60-jarige man die met een 13-jarig meisje wilde trouwen. Dat heeft ze geweigerd. “Zo laag zijn we nog niet gezonken”, aldus de makelaar.

Desalniettemin zijn minderjarige kinderen bang om ontvoerd te worden. ’s Nachts naar het toilet gaan kan niet zonder toezicht. Maar ook wanneer iemand aanbiedt mee te lopen, zijn er genoeg die de behoefte ophouden tot de zon weer opkomt.

Met dank aan Brenda Stoter

Geef een reactie

Laatste reacties (166)