64

Syriza bereid om verkiezingsbeloftes uit te stellen

Varoufakis: 'We zijn bereid bepaalde verkiezingsbeloften vooruit te schuiven als dat nodig zou blijken om onze partners vertrouwen te geven'

De Griekse regeringspartij Syriza is bereid om een aantal verkiezingsbeloftes voorlopig op te schorten, dat zegt minister van Financiën Yanis Varoufakis. De minister laat weten nog steeds ‘optimistisch’ te zijn dat de Grieken tot een akkoord zullen komen met Europa over de geplande hervormingen.

Varoufakis deed zijn uitspraken naar de pers op een conferentie in het noorden van Italië:

Wij zijn geen populisten, we hebben geen dingen beloofd die niet te realiseren zijn, maar we zijn bereid de toepassing van bepaalde verkiezingsbeloften vooruit te schuiven als dat nodig zou blijken om onze partners vertrouwen te geven.”

Op de vraag welke beloftes er dan precies verschoven zouden kunnen worden ging hij niet in. Eind vorige maand keurde Europa een Griekse lijst met hervormingen goed waardoor de Europese noodhulp met 4 maanden verlengd kon worden. Europese instanties eisen nu echter van de Grieken dat ze de geplande maatregelen concreter maken, voordat het geld wordt vrijgegeven. De onderhandelingen daarover zijn enkele dagen geleden gestart. Varoufakis sprak te hoop uit voor 20 april een akkoord te kunnen bereiken en herhaalde dat Griekenland zijn schulden zal terugbetalen zoals afgesproken, zonder buiten de de EU naar steun te zoeken (bijvoorbeeld bij Rusland of China). Athene moet voor 20 maart een tweede termijn van 842 miljoen euro aan het IMF terugbetalen. Varoufakis: 

We willen onze schulden tot het eind terugbetalen, maar we vragen onze partners ons te helpen om de groei in Griekenland te herstellen. Hoe sneller onze economie stabiliseert, hoe sneller onze terugbetaling.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)