8

Taakstraf Berlusconi: 77-jarige met kapotte knie gaat bejaarden verzorgen

Arme bejaarden: de voor belastingfraude veroordeelde Berlusconi kiest voor vrijwilligerswerk in bejaardentehuis

Na jaren van slepende rechtszaken werd de Italiaanse oud-premier Berlusconi vorig jaar augustus veroordeeld belastingfraude, omdat met zijn mediabedrijf Mediaset miljoenen wegsluisde naar belastingparadijzen. De rechtbank legde Berlusconi oorspronkelijk vier jaar celstraf op, maar door een amnestieregeling werd dat teruggebracht tot één jaar. Op verzoek van Berlusconi zelf krijgt zijn straf nu de vorm van een jaar ‘vrijwilligerswerk’ in een bejaardentehuis.

Volkskrant-correspondente Sarah Venema ziet hierin een overwinning voor Berlusconi:

Hij gaf vorige week tijdens de zitting al aan dat hij graag vrijwilligerswerk zou willen doen in een bejaardentehuis. De rechters hebben dat verzoek dus ingewilligd.

Aan huisarrest zitten hele strenge regels verbonden. Je moet dan zelf toestemming vragen als mensen een bezoek bij jou thuis willen brengen. Met een taakstraf heeft Berlusconi veel meer vrijheid. Buiten de dag dat hij vrijwilligerswerk moet gaan doen en de afspraken die hij heeft met zijn sociale begeleider, kan hij zich vrij bewegen. Hij kan bijvoorbeeld gewoon verder gaan met campagne voeren voor zijn partij.

Het is natuurlijk een hele absurde situatie. Een 77-jarige met kapotte knie gaat nu bejaarden verzorgen.

cc-foto: Andres Ubierna

Geef een reactie

Laatste reacties (8)