181

TabakNee legt machtige tabakslobby bloot

Onderzoeksjournalist Stella Braam start website TabakNee.nl over schimmige wereld ... Longartsen willen einde aan lobbyende politici ... "Industrie wil jongeren aan het roken krijgen"

De tabakslobby is ook in Nederland zeer invloedrijk en zet alles op alles om het stoppen met roken zoveel mogelijk tegen te gaan. Politici en andere invloedrijke personen helpen de industrie daarbij. Gerenommeerd onderzoeksjournalist Stella Braam, die eerder onder meer undercover misstanden bij laagbetaald werk onthulde, gaat deze wereld blootleggen op een speciale website: Tabaknee.nl


Update
Volgens minister Edith Schippers zijn de beschuldigingen van twee longartsen tegen topmensen uit de sigarettenindustrie ‘op drijfzand gebaseerd’. Dat laat haar woordvoerder weten aan RTL Nieuws:

”Ze moeten deze kwalijke insinuaties hard maken, wat niet kan, of deze van de site verwijderen. Dat laatste zou hen sieren.”

Eerder
TabakNee is een initiatief van twee longartsen, Wanda de Kanter en Pauline Dekker, die duidelijk willen maken welke krachten de nicotineverslaving in stand houden. Ze richtten daartoe de stichting Rookpreventie op en startten de website die wordt gevuld door onder meer Stella Braam. De longartsen, werkzaam bij het Rode Kruis Ziekenhuis, benadrukken dat hun actie niet gericht is tegen rokers.

In een persbericht stelt TabakNee:

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 19.000 mensen aan de gevolgen van roken. Dat is een enorm aantal, net zo veel als het aantal slachtoffers van de tsunami in Japan en meer dan tien keer zoveel als onze watersnoodramp in 1953. Het verschil is dat deze natuurrampen zich maar eenmaal voltrekken, terwijl de rokersramp jaar na jaar plaatsvindt.

De industrie ziet graag dat jongeren gaan roken, want zij vervangen de oudere rokers die hun tabaksgebruik niet overleefd hebben. Zo blijft het aantal rokers stabiel en de omzet gegarandeerd. Iedere dag beginnen in Nederland ruim 200 kinderen jonger dan 18, met roken; 70 van hen blijven hun hele leven roken en vijfendertig van hen zullen aan de gevolgen overlijden. De andere vijfendertig krijgen nare longproblemen. 

De tabaksindustrie is een legale maar tegelijk ook een onethische bedrijfstak die ten koste van de gezondheid van de burgers de zakken van haar aandeelhouders spekt. 

TabakNee belooft te onthullen welke personen de lobby steunen. Er staan profielen van onder meer VVD-Kamerlid Arno Rutte, hoogleraar Irene Asscher (moeder van), CDA’er Hans Hillen en Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid die eerder al door Zembla werd ontmaskerd als Minister van Tabak.

In het AD reageren de genoemde personen verbolgen over de vermeldingen. Hans Hillen spreekt van ‘hypocriet fanatisme’, hij adviseerde de tabaksindustrie maar ontkent lobbyist te zijn. Hij noemt tabaksgiganten als Philip Morris “gewone bedrijven waar belasting wordt betaald”. De woordvoerder van Schppers spreekt van “kwalijke insinuaties”.

De website TabakNee belooft in de loop van 2013 steeds meer te onthullen over de lobbypraktijken van de verslavingsindustrie. De website wordt onder meer gesteund door Els Borst. Ze verdedigt tegenover het AD de harde toon van de website. Zo wordt Eelco Brinkman, commissaris bij Philp Morris, ‘dom en gewetenloos’ genoemd. Borst “Het is het enige waar de tabaksindustrie naar luistert.”

Philip Morris kondigt aan de website aan te willen pakken omdat de TabakNee zonder toestemming portretfoto’s van betrokkenen gebruikt.

De website TabakNee was vanwege de overweldigende belangstelling maandagochtend slecht bereikbaar

Geef een reactie

Laatste reacties (181)