76

Tabaksverslaving neemt voor het eerst weer toe in Nederland

Schippers wil niet aan 'gruwelfoto's' op sigarettenpakjes ... Minister van Volksgezondheid keert zich tegen nieuwe eisen van de Europese Unie

Edith Schippers, ook wel bekend als de minister van tabak vanwege haar soepele houding jegens de tabaksindustrie, gaat in Rutte II nog een stapje verder. De Europese Commissie wil ook afschrikwekkende foto’s op sigarettenpakjes verplichten, maar Schippers heeft in een reactie laten weten daar kritisch tegenover te staan. Ook wil ze tabaksverkoop aan minderjarigen en de verkoop via sigarettenautomaten niet verbieden.

Update maandag 12:30

Het aantal rokers neemt in Nederland voor het eerst sinds de eeuwwisseling weer toe, meldt Stivoro. En dat terwijl Nederland de laatste jaren juist grote vorderingen boekte bij het terugdringen van de 20e-eeuwse gewoonte die jaarlijks zo’n 20.000 mensen het leven kost en in ons land de belangrijkste oorzaak is van kanker:

Rookte in 2011 nog gemiddeld 25% van de Nederlanders boven de 18 jaar, als de tendens zich in 2012 doorzet komt het percentage eind dit jaar uit op ruim 26%. Een procentpunt vertaalt zich naar ongeveer 170.000 rokers. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Continu Onderzoek Rookgewoonten, dat TNS NIPO jaarlijks in opdracht van STIVORO uitvoert onder zo’n 18.000 mensen.

Volgens Stivoro wordt de stijging mede veroorzaakt door het weer toestaan van roken in kleine cafés. Juist op plekken als de horeca is voor ex-verslaafden de sociale druk om er een op te steken groot.

Zondag:

Nederland ooit voorop in Europa in de bestrijding van tabak, raakt nu achterop. België, Groot-Brittannië en Roemenië zijn voorstander van de strengere regels.Uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws blijkt dat Schippers zich de gruwelfoto’s niet wil laten opdringen. In een brief naar de commissie schreef ze: “Nederland is kritisch ten aanzien van het verplicht stellen van foto’s op pakjes.”

Ook het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) heeft Schippers geadviseerd de regels over te nemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gruwelfoto’s meer effect hebben dan waarschuwingen. Schippers meent echter dat nog onvoldoende wetenschappelijk is aangetoond wat het daadwerkelijke effect is van de foto’s.

Stivoro, het expertisecentrum voor tabakspreventie vindt de houding van Schippers onbegrijpelijk.

Nederland laat commerciële belangen kennelijk prevaleren boven het belang van de volksgezondheid.” Juist deze week werd bekend dat het aantal rokers in Nederland voor het eerst in jaren weer flink is gestegen. Of dat een gevolg is van het rookbeleid van het ministerie is niet bekend.

Lees meer bij RTL Nieuws: Minister moet niets hebben van strenge tabaksregels

cc-foto: Roel1943

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)