26

Tahrirplein onveilig voor journalistes

Franse journaliste in elkaar geslagen en aangerand door meute op het Tahrirplein. Egyptische-Amerikaanse columniste werd seksueel mishandeld door de oproerpolitie

Het Tahrirplein in Egypte, het epicentrum van de tweede revolutie die zich in het land voltrekt, is niet veilig voor vrouwelijke journalisten. De vakorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) adviseert hen weg te blijven nadat de Franse reporter Caroline Sinz, van France 3 harde klappen kreeg van betogers en door hen werd aangerand.

Op de beelden is te zien hoe Sinz vast raakt tussen de betogers. “We waren aan het filmen in de Mohamed Mahmoudstraat toen we plots werden aangevallen door jongeren van 14 en 15 jaar”, verklaarde Sinz tegen persagentschap AFP.

We vielen ten prooi aan een hele meute, zowel jongeren als volwassenen gaven me een aframmeling. Ze trokken mijn kleren kapot en betastten me, noem het maar gerust verkrachting. Enkele mensen wilden me wel komen redden, maar slaagden daar niet in. Ik werd gewoon gelyncht. Het duurde ongeveer drie kwartier voordat ik uiteindelijk bevrijd kon worden. Ik dacht dat ik dood ging.

Sinz bereikte uiteindelijk haar hotel, waar ze zich liet onderzoeken door een dokter. Ook kreeg ze steun van de Franse ambassade in Caïro.

Met de Egyptisch-Amerikaanse columniste Mona Eltahawy liep het anders af. Zij werd niet belaagd door opgehitste betogers, maar met leden van de oproerpolitie en liep daarbij twee gebroken armen op. Bij een protestacties in de omgeving van het Tahrirplein werd ze opgepakt. Daarbij werd ze geblinddoekt en door onbekenden betast.

Ik kon gewoon niet meer tellen hoeveel handen probeerden in mijn broek te komen”, schreef Eltahawi op Twitter. “God weet wat er zou gebeurd zijn als ik niet over de dubbele nationaliteit beschikte.

Een lid van de militaire politie heeft zich later voor het gedrag van de politie verontschuldigd, aldus Eltahawi.

Parool: Journaliste aangerand op het Tahrirplein. ‘Ik dacht dat ik dood ging’
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (26)