Laatste update 17:26
31

Taiwan voert regels in tegen gele huurfietsenplaag

Taipei, de hoofdstad van Taiwan, gaat maatregelen nemen tegen de onverantwoordelijke werkwijze van oBike, een internationale exploitant van huurfietsen die deze maand ook in Rotterdam en Amsterdam de straten begon in te nemen. Het gemeentebestuur komt in actie na klachten van bewoners over de opvallende gele fietsen die her en der op straat worden gedumpt door oBike-gebruikers. In tegenstelling tot veel andere huurfietsbedrijven gebruikt oBike geen eigen stallingen. De fietsen kunnen door de huurders overal worden achtergelaten. Het bedrijf gaat er van uit dat andere huurders ze dan weer meenemen. Zo kan het bedrijf op de logistieke kosten besparen.

Taipei heeft, om overbezetting te voorkomen, de openbare fietsenstallingen van de stad al tot verboden terrein verklaard voor oBikes en inmiddels zo’n duizend illegaal gestalde huurfietsen verwijderd. In Taipei zou het bedrijf na de start in april al een half miljoen gebruikers tellen. “We hadden over het probleem moeten nadenken voordat het ontstond”, geeft burgemeester Ko Wen-je toe bij Taiwan News.

Eerder deze week bekritiseerde Francisco van Jole voor de microfoon van Radio Rijnmond de werkwijze van het uit Singapore afkomstige oBike. Het bedrijf gebruikt schaarse publieke voorzieningen, zoals fietsenstallingen, om er geld mee te verdienen maar betaalt daar in tegenstelling tot de rest van het bedrijfsleven niet aan mee. In Chinese heeft de overlast van verlaten huurfietsen al geleid tot ware fietsenkerkhoven.

Ook in Londen is de gemeente ‘not amused’ met de problemen die oBike veroorzaakt.

Zie ook: Wat heb ik nu aan mijn fiets hangen?

cc-foto: Chuwa

Geef een reactie

Laatste reacties (31)