Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Taliban roepen vrouwen op thuis te blijven ‘voor eigen veiligheid’

  •  
25-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
TOPSHOTS - AFGHANISTAN - CONFLICT

© Taliban spokesperson Zabihullah Mujahid gestures during a press conference in Kabul on August 24, 2021 after the Taliban stunning takeover of Afghanistan. Hoshang Hashimi / AFP

De Taliban adviseren vrouwen om voorlopig niet naar buiten te gaan. Volgens woordvoerder Zabihullah Mujahid betreft het een “tijdelijke maatregel” die “bedoeld is om vrouwen te beschermen”. “We zijn bezorgd dat onze troepen die nieuw zijn en nog niet zo goed getraind, vrouwen verkeerd kunnen behandelen”, aldus de zegsman.
Volgens Mujahid hoeven vrouwen die thuis blijven, zich geen zorgen te maken over hun inkomen. Hun salaris wordt gewoon doorbetaald. Eerder deze week verklaarde een andere Talib dat de extremistische groepering er geen probleem mee heeft als vrouwen buitenshuis werken, zolang ze maar een hijab dragen.
Taliban-strijders maken zich geregeld schuldig aan seksueel geweld. Een 35-jarige Afghaanse vertelde vorige week aan NRC Handelsblad hoe de Taliban na de machtsovername in de oostelijke provincie Paktia vrouwen dwongen om voor hen te wassen en koken.
" Toen twee zusjes van twaalf en dertien hen het eten brachten, werden zij door de Taliban ontvoerd. Na twee dagen durfde hun moeder de Taliban te benaderen. De meisjes bleken te zijn verkracht en vermoord. De Taliban schoten de moeder in haar arm en haar been."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.