Laatste update 16 augustus 2017, 08:41
26

Taliban schrijft brief aan Trump: trek de troepen terug

De Taliban, de gevreesde verzameling van islamitische scherpslijpers die Afghanistan eind vorige eeuw terugvoerden naar een tijdperk dat doet denken aan de christelijke middeleeuwen, heeft een brief geschreven aan Donald Trump. Dat meldt Al Jazeera. In de brief slaan ze een toon aan die de politiek onervaren president moet verleiden tot onderhandelen. Zo wijzen ze hem erop dat alle voorgaande Amerikaanse regeringen hebben gefaald, een constatering die er bij Trump in zal gaan als gods woord in een ouderling.

Het lijkt een historische vergissing van de vorige regeringen om Amerikaanse militairen te hebben uitgezonden om te worden afgeslacht door de Afghanen. Echter, als een verantwoordelijk Amerikaanse president moet u de fouten van uw voorgangers bestuderen en de dood en het verwonden van Amerikaanse strijdkrachten voorkomen. (…) Amerikaanse jongeren worden niet geboren om gedood te worden in de woestijnen en bergen van Afghanistan om daar een regime van corrupte ambtenaren en dieven te vestigen en ook zouden hun ouders het niet goedkeuren dat ze Afghaanse burgers doden.

De Amerikaanse minister van Defensie erkende dat Trump nog geen strategie heeft ontvouwd ten aanzien van Afghanistan maar vertelde de pers maandag dat die “erg, erg dichtbij” is. Een van de plannen die Trump zou kunnen presenteren is het volledig terugtrekken van Amerikaanse troepen en de handhaving van de openbare orde geheel overdragen aan huurlingen, ook wel ‘particuliere beveiligers’ genoemd. Erik Prince, oprichter van huurlingenbedrijf Blackwater en trouw supporter van Trump, heeft daar wel oren naar. Hij heeft een plan om de Amerikaanse troepen gedurende twee jaar te vervangen door zo’n 5500 huurlingen.

cc-foto: Al Jazeera

Geef een reactie

Laatste reacties (26)