58

‘Tanja Nijmeijer pleegde aanslagen’

Persoonlijk dossier van Nederlands lid van Colombiaanse terreurorganisatie FARC in handen van journalist gekomen. Bij aanslagen zouden doden en gewonden zijn gevallen

Tanja Nijmeijer pleegde voor de FARC verschillende aanslagen, zo meldt Vrij Nederland. Het weekblad sprak met de Nederlandse Colombia-kenner Liduine Zumpolle, die het persoonlijke dossier van Nijmeijer in handen heeft gekregen. In het dossier staat dat Tanja wist hoe ze bommen moest maken en dat ze aanslagen pleegde in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Volgens Zumpolle zijn hierbij ook mensen omgekomen en gewond geraakt.

Zumpolle schreef samen met de columnist en schrijver Leon Valencia het boek “‘Tanja, een Nederlandse bij de FARC”, dat deze week verschijnt bij uitgeverij Sijthoff. Onderdeel van het dossier dat de Colombia-kenner van het Colombiaanse leger heeft gekregen, is een FARC-cv dat Nijmeijer zelf heeft ingevuld. Daarin staan de aanslagen in Bogota waaraan de Nederlandse zou hebben deelgenomen. Zumpolle is ervan overtuigd dat het cv naar waarheid is ingevuld. “Je moet je bewijzen tijdens een proefperiode als lid van de stadsmilitie. Daarna mag je pas naar de bergen”, zegt zij in Vrij Nederland.

Zumpolle weet ook zeker dat het dossier niet door het leger is gemanipuleerd.

Ik heb een ochtend lang bij de veiligheidsdienst gezeten en heb honderden van dit soort documenten doorgekeken. Het zijn soms kinderen van acht, negen jaar oud die voorbij komen, echt vreselijk. Al die documenten zien er allemaal hetzelfde uit als dat van Tanja: pasfoto, naam van ouders, broers en zussen, opleiding, geboorteplaats, straffen binnen de FARC, volbrachte missies, contacten met justitie, noem maar op.”

Lees meer bij Vrij Nederland: Tanja Nijmeijer pleegde aanslagen

Geef een reactie

Laatste reacties (58)