9

Te gek! Jonge gorilla’s vernielen stropersvallen

Twee jonge berggorilla's zagen eerder hoe een gorilla werd gedood door een stropersval... Gorilla's leerden zo de werking van de vallen

In het Rwandese gedeelte van de Virungagebergte zijn twee jonge berggorilla’s gesignaleerd die samen twee valstrikken van stropers onschadelijk maakten. Natuurbeschermers zagen het gebeuren en legden het op beeld vast. Het is voor het eerst dat zoiets bij jonge berggorilaa’s wordt gesignaleerd.

De berggorilla is sterk bedreigd. Het is dan ook prachtig om te zien hoe twee jonge dieren en een zwartrug, een volwassen mannetje, samenwerken om de twee valstrikken onschadelijk te maken. Dat volwassen gorilla’s dit deden, was al bekend. Het ging dan meestal om zilverruggen.

Veronica Vecellio van het Dian Fossey Gorilla Fund, de organisatie die de ontdekking deed, schrijft op de blog:

We wisten dat gorilla’s dit deden maar in al de gemelde gevallen ging het om volwassenen gorilla’s, meestal zilverruggen. De manier waarop ze het deden, getuigt van een indrukwekkende cognitieve vaardigheid.

Slechts enkele dagen hiervoor werd een jonge gorilla gedood in een gelijksoortige val. De onderzoekers vermoeden nu dat de jonge gorilla’s zo in de gaten hebben gekregen hoe de vallen werken.

John Ndayambaje deed de opmerkelijke waarneming. Hij had de val gespot en wilde deze onklaar maken, omdat de groep gorilla’s in die richting trok. Een volwassen mannetje gromde naar hem, waarna:

Op hetzelfde moment renden de jonge gorilla’s Dukore en Rwema, samen met de zwartrug Tetero, naar de val en samen trokken ze de tak weg waaraan het touw vastzit. Ze zagen een andere val dichtbij en even snel als voordien vernielden ze de tweede tak en trokken ze het touw uit de grond.

Foto: John Ndayambaje

Meer foto’s zien? Bezoek de Facebookpagina van de Gorilla Fund

Trouw: Jonge gorilla’s vernielen vallen van stropers

Geef een reactie

Laatste reacties (9)