Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Te huur: neonazi's als beveiligers

  •  
07-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
ANP-Neonazi300.jpg
Der Spiegel: aantal Duitse beveiligers dat banden onderhoudt met neo-nazi's stijgt
Het aantal Duitse beveiligers dat banden onderhoudt met neo-nazi’s stijgt. Dat meldt Der Spiegel woensdag. Er wordt nauwelijks onderzoek gedaan naar de achtergrond van de sollicitanten en dat is een gevaar voor de openbare veiligheid.
De veiligheidsindustrie is booming in Duitsland. Er zijn nu ongeveer 180.000 beveiligers in Duitsland actief, bijna net zoveel als dat er agenten zijn. Vooral tijdens sportevenementen, amusementshallen, winkelcentra en nachtclubs stijgt de vraag naar spierkracht.
Incidenten waarbij hoogstwaarschijnlijk neonazistische medewerkers betrokken zijn, stapelen zich op. Zo werd vorige week tijdens de wedstrijd Borussia Dortmund en Schalke04 een fan gemolesteerd op een plek waar geen camera’s hingen. De politie is online op extreemrechtse teksten gestuit van de verdachte.
Het incident in de voetbalstadion is onderdeel van een trend in Duitsland. In februari werd bekend dat de Duitse Amazon neo-nazi’s inzette om het personeel te intimideren. Veiligheids- en uniformfuncties hebben een enorme aantrekkingskracht op neonazi’s en extreemrechtse aanhangers.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.