13

Te koop: Afrikacollectie Wereldmuseum

Tot afgrijzen museumwereld

Het Wereldmuseum in Rotterdam is van plan zijn unieke Afrikacollectie te verkopen. Het museum biedt de collectie aan voor zo’n 70 tot 110 miljoen euro. Tot afgrijzen van een groot deel van de museumwereld.

Het plan doet denken aan Museum Gouda, dat in 2011 een schilderij van Marlene Dumas verkocht voor bijna 1 miljoen euro, om ternauwernood een faillissement af te wenden. De kritieken die op de stiekeme verkoop volgden, waren overweldigend. Dumas zelf zei destijds over de verkoop:

Als dit gewoonte wordt, dan loopt Nederland de kans kunstwerken te verliezen waar men veel om geeft. Als wij een werk aan een museum verkopen, gaan we er van uit dat men het per definitie niet koopt om later te verkopen op de markt.

Die voorspelling lijkt nu uit te komen.

Naast mooie en educatieve tentoonstellingen maken, is het doel van musea ook het conserveren van waardevolle stukken. Het Wereldmuseum heeft daar vooralsnog geen boodschap aan. Volgens de Leidraad voor het Afstoten van Museale Objecten (LAMO), dat als doel heeft het voorkomen dat collecties verloren gaan voor het publiek, moet het museum zijn collectie eerst voor bijna niets aanbieden aan andere musea, voordat het over mag gaan tot veiling. Ook daar heeft het museum lak aan. Het is van plan om direct het gehele erfgoed aan de publieke markt te koop aan te bieden.

Sjarel Ex, directeur van het Boijmans Van Beuningen, spreekt in dagblad Trouw zijn afschuw uit over de plannen van het Wereldmuseum:

We zijn het enige land in de wereld waar dit gebeurt. Je moet je erfgoed niet kapitaliseren. Zeker niet omdat de Afrikacollectie uit giften bestaat.”

Stanley Bremer, directeur van het Wereldmuseum, heeft er vanaf zijn aanstelling geen doekjes om gewonden een meer commerciële koers te willen varen. Zo werd het gebouw door hem omgetoverd en kreeg het een reisbureau, een theater, een wijnbar, een restaurant (inclusief Michelin kok), en werd de balzaal zo heringericht dat het voortaan verhuurd kon worden als boardroom. Bremer wil nu dat het museum zich meer gaat focussen op Azië, vanwege de banden tussen de Rotterdamse haven en het continent.

Een deel van de collectie van het Wereldmuseum is in handen van de gemeente Rotterdam, wat betekent dat de opbrengst niet per se ten goede zal komen aan de museumcollectie. Er kan ook, bijvoorbeeld, een nieuwe garage van worden gebouwd.

Trouw: Wereldmuseum biedt Afrikacollectie te koop aan
Interview met Stanley Bremer, de Groene Amsterdammer (2009): ‘Transparantie zit ’m niet in glazen deuren’

Geef een reactie

Laatste reacties (13)