76

Te Koop: Klimaatscepticus

Conservatieve denktank betaalt wetenschappers en opiniemakers voor hun 'kritische' houding ten opzichte van klimaatverandering ... Denktank haalt geld op bij onder andere grote chemische bedrijven

Bekende Amerikaanse klimaatsceptici worden dik betaald door een conservatieve denktank uit Chicago, meldt de Volkskrant donderdag. De Heartland Foundation, mede gefinancierd door grote chemische bedrijven, betaalt wetenschappers en opiniemakers duizenden dollars per maand om actief en stelselmatig hun tegengeluid te laten horen in het debat over klimaatverandering en de maatregelen die daartegen moeten worden genomen.

De relatie hechte band tussen de conservatieve denktank en de klimaatsceptici blijkt uit interne documenten van Heartland die woensdagnacht online zijn gezet door het Amerikaanse weblog DeSmogBlog. Heartland heeft intussen bevestigd dat deze stukken per ongeluk aan de anonieme bron van het weblog zijn gestuurd. 

Onder de wetenschappers die op de loonlijst van Heartland staan, is onder andere de bekende milieufysicus Fred Singer. Hij ontvangt maandelijks vijfduizend dollar plus onkosten. Atmosfeerchemicus Craig Idso krijgt iedere maand elfduizend dollar. Beide uiten hun klimaatscepticisme geregeld op opiniepagina’s. Ze hebben nog niet op de onthullingen gereageerd.

De Foundation heeft volgens de stukken een budget van 6,5 miljoen dollar. Dit geld wordt onder andere gebruikt om een groep klimaatsceptische wetenschappers te betalen om rapporten van het VN-klimaatpanel onderuit te halen. Daarnaast wordt geïnvesteerd in een netwerk van critici die “snel kunnen inspelen op nieuwe wetenschappelijke resultaten, nieuwsverhalen en ongewenste blogs”.

Heartland steekt ook paar ton in de ontwikkeling van lesmateriaal voor scholen waarin wordt benadrukt dat klimaatwetenschap controversieel en onzeker is. “Elementen die leraren er effectief van kunnen weerhouden les te geven over wetenschap”.

Tot de donoren van de conservatieve denktank behoren particulieren en particuliere fondsen, maar ook grote chemische bedrijven, de tabaksindustrie en verzekeringsmaatschappijen. Mogelijk politiek gevoelig is een donatie van de Amerikaanse kamer van koophandel, de US Chamber of Commerce, van 25 duizend dollar. Volgens de Volkskrant stonden er geen Nederlandse donoren op de lijst.

Het artikel in de Volkskrant is alleen in de papieren editie verschenen.

Lees ook het uitgebreide artikel in de New York Times: Leak Offers Glimpse of Campaign Against Climate Science

DeSmogBlog: Heartland confirms it mistakenly emailed internal documents

Foto-cc: Talking Tree

Geef een reactie

Laatste reacties (76)