155

‘Te veel buitenlanders in Frankrijk’, zeggen Fransen

Pessimisme neemt de overhand ... 70% vindt dat er te veel 'buitenlanders' zijn ... 74% gelooft niet dat islam verenigbaar is met Franse samenleving

Het pessimisme neemt de overhand in Frankrijk. Uit een onderzoek onder 1000 respondenten is gebleken 70% van de ondervraagden gelooft dat er te veel ‘buitenlanders’ in Frankrijk wonen. 74% gelooft niet dat de islam verenigbaar is met de Franse samenleving. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos en de Jean-Jaures Stichting en is gepubliceerd in Le Monde.

Naast de mening over buitenlanders en moslims gaat de publicatie ook over andere thema’s, zoals media, democratie en globalisatie. De meest opvallende conclusies kwamen uit de vragen over religie, racisme en immigratie. Onderwerpen die ook in de politiek worden besproken. Enkele onderzoeksresultaten:
–    29% van de Fransen vindt dat een meerderheid van de ‘immigranten’ goed geïntegreerd is.
–    46% vindt dat de werkloosheid alleen teruggebracht kan worden als je immigratie reduceert.
–    57% is ervan overtuigd dat racisme tegen de ‘witte’ burger gemeengoed is geworden.
–    62% zegt dat ze zich niet langer thuis voelt in Frankrijk.

De Franse historicus Michel Wincock concludeerde dat de ingrediënten voor het populisme aanwezig zijn, en niet alleen in de partij Front National van Marine Le Pen. Ook zijn er zorgen voor de Franse president Hollande: 87% van de ondervraagden vindt dat Frankrijk een echte leider nodig heeft. Tegelijkertijd vindt 62% dat Franse politici corrupt zijn.

The Local: ‘Too many foreigners in France’, French say

Geef een reactie

Laatste reacties (155)