0

Te weinig aidsremmers voor te veel mensen

Slechts één-derde van de mensen die levensreddende hiv-geneesmiddelen nodig hebben wordt behandeld

Het doel om hiv-medicatie voor het einde van dit jaar toegankelijk te maken voor alle hiv-patienten zal niet worden gehaald. Dat blijkt uit een rapport van de World Health Organisation (WHO), het VN-aidsprogramma en UNICEF. Van de totale 14,6 miljoen mensen die de aidsremmers nodig hebben, ontvangt slechts 5,25 miljoen de medicijnen.

Uit het gezamenlijke rapport blijkt dat het totaal aantal mensen dat de aidsremmers ontvangt het afgelopen jaar met 1,2 miljoen is gestegen. Een aanzienlijk aantal, maar verre van voldoende. Wereldleiders kondigden eerder aan dat aan het eind van dit jaar aidsremmers toegankelijk zouden moeten zijn voor alle hiv-patienten. Dit doel lijkt nu niet haalbaar.

UNAIDS roept landen waar het aidsvirus zich het meest heeft verspreid op om tussen de 0,5% en 3% van de overheidsinkomsten te steken om het probleem op te lossen. Volgende week wordt bekendgemaakt hoeveel geld ’s werelds rijkste landen zullen doneren aan de Global Funds to fight Aids, een fonds dat zich sterk maakt om aids te bestrijden.

Lees verder bij BBC: Target for universal access to HIV medicine is missed

cc-foto: Margarida Martins

Geef een reactie

Laatste reacties (0)