Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tea Party-afdelingen gelinkt aan racistische groeperingen

  •  
25-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Flickr_TeaParty_racisme_SirPoseyal_300.jpg

Eén leider van een lokale afdeling van de populistische beweging is tevens directeur van een organisatie die betrokken is geweest bij de moord op Mexicaanse migranten

Lokale leiders van de populistische Amerikaanse Tea Party-beweging hebben banden met racistische organisaties. Dat bleek deze week uit een rapport van het Instituut voor Mensenrechtenonderzoek in Kansas. Sommige afdelingen doen daar wat aan, erkent de burgerrechtenorganisatie NAACP, maar er moet veel meer gebeuren. Dat meldt Belgische krant De Morgen.
Het rappor t meldt dat een aantal lokale leiders een verleden hebben bij bekende racistische groepen. Dat schrijft De Morgen. Eén leider van een lokale afdeling is tevens directeur van een organisatie die betrokken is geweest bij de moord op Mexicaanse migranten. Een woordvoerster van een andere afdeling is directielid van een organisatie die voortgekomen is uit de racistische Raad van Blanke Burgers. Een lokale leider in Texas heeft in het verleden de beruchte Ku Klux Klan gesteund.
Van de zes belangrijkste netwerken binnen de Tea Party zijn er vijf waarvan leiders banden hebben met blanke nationalistische groepen, of zich openlijk hebben afgevraagd of Barack Obama wel Amerikaans is.
Het hoofd van de National Association for the Advancement of Coloured People (NAACP) , een van de belangrijkste burgerrechtenorganisaties, Benjamin Jealous, zei woensdag achter het rapport te staan. “We vallen niet de Tea Party aan”, zei hij. “We noemen de Tea Party niet racistisch. We vragen alleen om afstand te nemen van de racisten in hun midden. We hebben Democraten en Republikeinen op dezelfde manier aangepakt.”
Volgens Jealous is het gevaar niet dat iedereen hun ideeën overneemt, maar dat deze extremisten wel de koers van de beweging, en dus van het land, kunnen beïnvloeden.
De Tea Party Movement is een los verband van populistische groepen die zich hebben verenigd in hun strijd tegen belastingen, immigratie en overheidsbemoeienis. De beweging bestaat amper anderhalf jaar, maar kan bij de congresverkiezingen van 2 november een belangrijke rol spelen.
Foto-cc: Sir Poseyal  

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.