6

Tea-time in Delaware, VS

Ultra-conservatieve Tea Party zorgt dat Christine O'Donnell Republikeins kandidaat voor de Senaat wordt. ... Overwinning biedt perspectief voor Democraten

Christine O’Donnell, een ultraconservatieve activiste, heeft in de staat Delaware het al jaren zittende Congreslid Mike Castle verslagen voor de Republikeinse kandidatuur voor de Senaat. Gesteund door de onafhankelijke Tea Party-beweging wist zij 53 procent van de stemmen binnen te halen. O’Donnell is onder andere voorstander van wapenbezit en fel tegenstander van abortus en masturbatie.

De Tea Party is ontstaan als een coalitie van kleinere groepen mensen met een conservatieve en libertijnse visie. Het grote recente succes van de beweging kan worden verklaard uit onvrede met het Republikeinse verlies bij de laatste presidentsverkiezingen. Het hoge werkloosheidscijfer en de dalende populariteit van president Barack Obama hebben de beweging geen windeieren gelegd. Behalve in Delaware hebben Tea Party-kandidaten in Nevada, Colorado, Florida, Kentucky en Alaska de Republikeinse kandidatuur voor de Senaatsverkiezingen gewonnen.

Gek genoeg kan juist dat een zegen zijn voor de Democraten. Voor veel Republikeinen is de Tea Party namelijk te conservatief. Voor de Democraten betekent dit dat er hoop is dat gematigde Republikeinen bij de Senaatsverkiezingen hun stem aan de Democratische kandidaat zullen geven, om erger te voorkomen.

Lees meer bij Trouw: Tea Party wint terrein in de VS

The Guardian: Christine O’Donnell celebrates shock Tea Party triumph in Delaware
cc-foto: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (6)