6

Team Joop loopt de Nacht van de Vluchteling, help mee

De plaag van landmijnen: Een mijn leggen kost 2 dollar, opruimen 2000 dollar

Miljoenen mensen leven onder de verraderlijke terreur van landmijnen. Onzichtbaar liggen de bommen onder de oppervlakte te wachten op hun slachtoffers, soms tientallen jaren. De wrede dictator Pol Pot noemde landmijnen daarom zijn beste soldaten.

BEHIND THE SCENES OF UNMAS SOUTH SUDAN from Marco Grob on Vimeo.

De Verenigde Naties heeft een programma om de landmijnen te ruimen. Veel mensen denken dat daar machines voor bestaan maar het is in werkelijkheid nog steeds – levensgevaarlijk – handwerk. Een van de plaatsen waar mijnen geruimd worden is Zuid-Soedan, het in 2011 gestichte land waar vijftig jaar lang een oorlog woedde. Om aandacht te vragen voor die campagne maakte de fameuze celebrity fotograaf Marco Grob portretten van de Mandari, een kleine etnische bevolkingsgroep die hoofdzakelijk uit veeboeren bestaat. In deze clip is te zien hoe hij zijn werk doet en wat hij er de afgelopen drie jaar van geleerd heeft. Hij citeert VN-baas Ban Ki Moon die zei “de wereld is overbewapend en de vrede onderbekostigd”.

Op 9 mei wordt de Nacht van de Vluchteling gehouden, waarbij de deelnemers 40 kilometer wandelen van Rotterdam naar Den Haag, om zo geld in te zamelen voor het ruimen van mijnen in Zuid-Soedan:

Het doel van de Nacht van de Vluchteling 2013 is om zoveel mogelijk geld op te halen om landmijnen in Zuid-Soedan te ruimen. Zo krijgen ouders en hun kinderen de kans om een nieuw en veilig bestaan op te bouwen in hun eigen land. Elke deelnemer haalt minimaal €250,- op. Met dit bedrag kan er een gebied van 150 vierkante meter landmijn-vrij gemaakt worden. Wij hopen dit jaar ten minste €300.000,- in te zamelen.

Een team van Joop.nl loopt die Nacht mee. Je kunt ons sponsoren. Help zo mee de mijnen te ruimen. Steun de actie hier. 

Geef een reactie

Laatste reacties (6)