Laatste update 22:36
25

Team Trump wilde Saoedi-Arabië aan nucleaire technologie helpen

Vertegenwoordigers van de Trump-regering hebben geprobeerd om nucleaire technologie te delen met Saoedi-Arabië, ondanks hevige bezwaren van Amerikaanse veiligheidsdiensten. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat vandaag verscheen en werd opgesteld door een toezichthoudende commissie in het Huis van Afgevaardigden.

In het rapport staat dat experts vrezen dat de verkoop van gevoelige nucleaire technologie Saoedi-Arabië in staat zou stellen om kernwapens te ontwikkelen. Het rapport baseert zich op getuigenissen van klokkenluiders die bezorgd zijn over de manier waarop adviseurs van de Amerikaanse president omgaan met de procedures rond kernwapentechnologie en daarbij waarschuwingen over belangenverstrengeling, veiligheidsrisico’s en juridische obstakels in de wind slaan.

Saoedi-Arabië zou voortdurend lobbyen voor de mogelijkheid om kerncentrales te kunnen bouwen en daarvoor een gewillig oor hebben gevonden bij oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn – een belangrijke speler in het Rusland-onderzoek van Mueller – en de huidige minister van Energie, Rick Perry. De Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden heeft inmiddels een onderzoek geopend naar de gang van zaken en wil van de regering weten of het Witte Huis nog altijd van plan is kerncentrales te verkopen aan Saoedi-Arabië.

Vaststaat dat vorige week kerncentraleproducenten president Trump persoonlijk om steun hebben gevraagd bij het innen van bouwcontracten voor kerncentrales in het Midden-Oosten. Ook de schoonzoon van Trump, Jared Kushner, wordt genoemd in het rapport. Een van de producenten die zou profiteren van een deal met Saoedi-Arabië valt onder een bedrijf dat Kushner eerder voorzag van leningen dan wel investeringen.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)