41

Teek meest gehate beest

Opvallende afwezige in de Top 50 van Rotbeesten: de mens

De teek is de glansrijke winnaar van de Vroege Vogels Rotbeesten Top 50.

Insecten zijn de meest gehate dieren van Nederland. In de verkiezing van de Rotbeesten Top 50 die door het programma Vroege Vogels werd georganiseerd haalden deze diersoorten absoluut de meeste stemmen. Alleen de hond en de kat  voorkomen dat de Top Tien geheel door insecten is ingenomen, met de  de ziekteverspreider de teek aan kop. In totaal zijn in twee maanden 48.202 stemmen uitgebracht en de teek haalde er 9457 van binnen. In Vroege Vogels is zondagochtend op Radio 1 de hele Top 50 uitgezonden.

Eindredacteur Joost Huijsing:

Bijzonder is dat de eerste plaats is behaald door een dier dat 25 jaar geleden nog nauwelijks bekend was. Pas sinds in de jaren tachtig de opmars van de ziekte van Lyme begon, die door de teek wordt verspreid, is deze kleine spinachtige ‘populair’ geworden. Ook tijgermug, varroamijt, Amerikaanse rivierkreeft, halsbandparkiet en Nijlgans zijn nieuwkomers, die een kwart eeuw geleden vrijwel niet voorkwamen. Opvallend is ook dat ongewervelde dieren het meest gehaat worden. In de Top 50 komen 9 zoogdieren voor en 11 vogels, maar de insecten, spinnen, mijten en weekdieren zijn absoluut het minst geliefd. Vissen vielen zelfs helemaal buiten de boot. Erkende plaagdieren zoals muskusrat en vos scoorden laag.

Velen wilden op de mens stemmen als meest gehate beest. Huijsing:

We zijn overspoeld met reacties over de rol van de mens. Met veel uitroeptekens en hoofdletters. Waarom mocht er niet op de mens gestemd worden? Want de mens is toch het enige echte Rotbeest. Daar is de redactie van Vroege Vogels het natuurlijk mee eens, geen enkel ander dier doet zoveel slechts voor de aarde en voor andere soorten. Veel soorten in de lijst zijn pas plaagdier geworden omdat de mens daar de omstandigheden voor creëerde. Dat wordt ook benadrukt door het Kenniscentrum Plaagdieren. Maar…. dit was een verkiezing door mensen en je mag niet op jezelf stemmen. Volgende keer mogen de insecten stemmen en dan wint gegarandeerd Homo sapiens.

De hele uitzending is vanaf zondagmiddag 12.00 uur via de website vroegevogels.vara.nl terug te horen.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)