73

Teeven: Asielzoeker niet meer direct in cel

Zelfmoord Dolmatov dwingt kabinet tot 'versoepeling' ... Vluchtelingenwerk: 'Sprong voorwaarts'

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) stelt voor asielzoekers van wie de aanvraag tot bescherming afgewezen wordt voortaan niet meer direct in een cel op te sluiten. De beleidswijziging volgt op de eis van de PvdA voor een ‘humanere’ behandeling van vreemdelingen.

De Volkskrant schrijft:

Voortaan komt er in de vreemdelingenbewaring een onderscheid tussen een licht en een zwaar regime. Teeven: ‘Onder het zware regime vallen justitieel veroordeelden en beheersproblematische mensen. Dat zijn mensen die de bewaarders bespugen en slaan. De rest van de asielzoekers krijgt een licht regime: een meldplicht of een verblijf in een vrijheidsbeperkende locatie. Daar hebben de asielzoekers veel vrijheid en kunnen ze ook naar buiten.’

De staatssecretaris doet het voorstel in zijn toekomstvisie op de vreemdelingenbewaring die nu naar de ministerraad gaat. De ‘versoepeling’ volgt nadat Teeven bijna tot aftreden werd gedwongen door de zelfmoord van de Russische dissident Dolmatov, begin dit jaar. De vluchteling had asiel aangevraagd maar werd vervolgens onterecht in een cel gegooid. Vlak voordat hij op transport naar Rusland gezet zou worden, pleegde de dissident zelfmoord omdat hij martelingen vreesde.

Regeringspartner PvdA heeft aangedrongen op een ‘humanere’ behandeling van asielzoekers, die onder het huidige beleid meteen in een cel worden gezet als ze op Schiphol een asielverzoek indienen. In ruil voor die ‘versoepeling’ van het regiem accepteerde de partij na veel intern rumoer de strafbaarstelling van illegaliteit, een vurige wens van de VVD.

Vluchtelingenwerk Nederland noemt het plan om minder vreemdelingen in bewaring te nemen tegenover de Volkskrant ‘een sprong voorwaarts’. ‘Deze mensen hebben niks misdaan, alleen om bescherming gevraagd. Zij horen niet in de gevangenis te worden gezet’.

De ‘versoepeling’ van het beleid is ook ingegeven door de bezuinigingen. Teeven laat het aantal bedden in de vreemdelingengevangenissen krimpen van 2.081 naar 933. Onlangs werd bekend dat Nederland het laagste aantal asielaanvragen van Europa kent. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR stelde dinsdag dat het aantal vluchtelingen wereldwijd een record heeft bereikt.  42,5 miljoen mensen sloegen op de vlucht voor oorlog en geweld, het hoogste aantal sinds het begin van de metingen 1994.

Lees ook op Joop: Eduard Nazarski: Omdat klaagster bleef weigeren, is zij door personeel ontkleed

Geef een reactie

Laatste reacties (73)