Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Teeven-deal was zwijggeld'

  •  
11-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Teevenschuldbewust300
Advocaat: Witwasdeal Teeven met Cees H. geen ruil voor informatie over drugsbaron Johan V., maar juist beloning voor zwijgen
Fred Teeven liegt over de ‘witwasdeal’ met drugscrimineel Cees H. Volgens de advocaat van Johan V. (alias de Hakkelaar) was de inzet niet – zoals steeds wordt beweerd – het verstrekken van informatie over de drugspraktijken van V., maar juist het verzwijgen daarvan. De advocaat wil oud-hoofdofficier Hans Vrakking oproepen als getuige in de rechtszaak over V.’s belastingschuld van 123 miljoen euro.
De Hakkelaar stond in de jaren tachtig en negentig samen met onder anderen Cees H. aan het hoofd van de beruchte Octupus-bende, die onder meer in de hasjhandel zat. Als diens oud-compagnons zouden zwijgen over de winstverdeling van het drugskartel, zou dat de fiscus in staat stellen om alle criminele winst toe te rekenen aan verondersteld bendeleider Johan V :
Cees heeft mij dat zelf verteld. Onderdeel van de Teeven-deal was dat Cees moest zwijgen over mijn vermogen.” 
De Belastingdienst zit al twintig jaar achter het kapitaal van de Hakkelaar aan. Zowel hij als Cees H. werden in de jaren ’90 veroordeeld tot celstraffen voor internationale drugshandel. De veroordeelden zouden elk zo’n 500 miljoen gulden (226 miljoen euro) aan crimineel verkregen winst moeten afdragen, maar het Openbaar Ministerie kon niet hardmaken dat Cees H. daadwerkelijk 500 miljoen gulden had verdiend en zag zich in 2000 gedwongen tot een schikking. Het was deze ‘witwasdeal’ met toenmalig officier van justitie Fred Teeven die nog steeds ter discussie staat. Cees H. betaalde de staat 750 duizend gulden (340 duizend euro) en kreeg daarop 4,7 miljoen gulden (2,1 miljoen euro) terug van zijn bevroren bankrekeningen. Dat de Belastingdienst buiten de deal zou worden gehouden was onderdeel van de afspraak.
Toenmalig hoofd-officier Hans Vrakking – als baas van Teeven destijds betrokken bij de geheime overeenkomst – sprak eerder nog van een ‘prachtige deal’:
Het OM geeft geen miljoenen weg zonder dat er iets tegenover staat.
Volgens de advocaat van Cees H., Jan-Hein Kuijpers, is er van informatieoverdracht nooit sprake geweest:
Cees zou sowieso niks hebben verklaard, daar was geen deal voor nodig. Niemand kan bedenken waarom die deal gunstig voor Cees uitpakte, dus wordt er veel gespeculeerd. Maar het OM wilde 750 duizend, wij bedongen de rest en als we er niet uit zouden komen, kreeg niemand iets. Er zitten geen addertjes onder het gras.
Een ‘merkwaardig’ verhaal, aldus oud-hoofdofficier Vrakking: 
Voor zover mij bekend, was zwijgen over het vermogen van Johan V. geen onderdeel van de deal met Cees H.
De omstreden deal kostte zowel staatssecretaris Teeven als minister Opstelten van Justitie hun functie, nadat bekend werd dat de laatste de Tweede Kamer verkeerd had voorgelicht.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.