380

Teeven: Dood is risico van het inbrekersvak

PvdA'er Marcouch valt Teeven bij ... SP: staatssecretaris roept op tot geweld ... GroenLinks: Teeven moet zich niet uitspreken over individuele zaak ... Inbreker stierf na vechtpartij met bewoners

De inbreker die gisteren in Diessen na een worsteling met bewoners om het leven kwam, heeft zelf het risico opgezocht, vindt Fred Teeven. “Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico”, zegt de demissionair staatssecretaris van Justitie woensdag in De Telegraaf.

Update 19.00 uur

De Raad voor de Rechtspraak benadrukt dat het niet aan politici is om te bepalen of een verdachte schuldig is of niet. Volgens de Raad beïnvloeden uitspraken van politici niet de rechtspraak, maar ondermijnen ze wel de acceptatie van rechterlijke uitspraken in de samenleving.

Update 13.00

Op NU.nl zetten wetenschappers vraagtekens bij de uitspraken van Teeven. Amerikaans onderzoek wijst namelijk uit dat er door zelfverdediging en bewapening van bewoners meer slachtoffers vallen. “Zulke uitlatingen passen een bewindspersoon niet. Het is het op platte wijze weergeven wat er ook aan de borreltafel gezegd wordt”, reageert professor Theo de Roos, hoogleraar strafrecht aan de universiteit van Tilburg.

Volgens De Roos zit er een “verkeerde ondertoon” in de woorden van Teeven. ”Die is er een van sla-maar-raak. Het zegt iets over het klimaat waarin we ons bevinden met de VVD, die van meer aandacht voor slachtoffers dan voor daders. Slachtoffers van een inbraak moeten juist voorzichtig blijven om escalatie te voorkomen.”

Rechtspsycholoog professor Peter van Koppen zegt het doorgaans oneens te zijn met staatssecretaris Teeven, maar zijn woorden ditmaal te onderschrijven. ”Ook een inbreker kan overlijden als hij wordt overlopen, het risico is niet nul’’, zegt Van Koppen.

Het gebruik van ‘gepast geweld’ en de gevolgen daarvan voor een inbreker, vallen volgens hem niet altijd duidelijk te vatten in juridische richtlijnen. Van Koppen: ”Een inbreker kan een klein zetje krijgen, vallen, verkeerd terecht komen en overlijden. Dan nog is het proportioneel geweld.”

NU.nl: Actief verzet tegen inbrekers leidt tot meer slachtoffers

Update 12.00
Teeven krijgt bijval van de PvdA, zo meldt de NOS. PvdA-Kamerlid Marchouch noemt het treurig dat mensen die slachtoffer zijn van een inbraak en zichzelf met geweld hebben moeten verdedigen, daarna als verdachte worden aangemerkt. Hij vindt dat die mensen een “lijdensweg” doormaken.

De PvdA benadrukt wel dat er zorgvuldig met eigenrichting moet worden omgegaan en dat het aan de rechter is om te bepalen of de zelfverdediging binnen de grenzen is gebleven.

Ook de PVV is het eens met Teeven. SP en GroenLinks ergeren zich juist aan de staatssecretaris. SP-Kamerlid Kooiman vindt dat zijn uitspraken neerkomen op een “oproep tot geweld.” Ze is bang dat inbrekers straks beter bewapend zullen komen en dat dan de bewoners het slachtoffer worden.

Ook GroenLinks-woordvoerder Van Tongeren vindt het niet verstandig dat Teeven uitspraken doet over een individuele zaak, waarover de rechter nog moet oordelen. Ze benadrukt dat we in Nederland een systeem hebben van scheiding der machten.

NOS: PvdA valt Teeven bij

Eerder
De Volkskrant citeert Teeven:

Die inbreker heeft niets te zoeken in die woning, het risico ligt bij hem. Het is goed dat wordt uitgezocht wat er is gebeurd en dat die bewoners niet zijn aangehouden. Zij zijn de slachtoffers, de verdachte hoort daar niet te zijn.

De VVD heeft er voor en sinds de vorming van het kabinet Rutte voor gepleit dat slachtoffers van een inbraak of overval die zich verweren niet worden aangehouden als verdachte, schrijft de Volkskrant verder. Dat leidde in 2011 voor een aanwijzing voor politie en justitie om meer rekening te houden met het recht op zelfverdediging.

Het echtpaar in deze zaak is weliswaar niet gearresteerd, maar wel door de politie gehoord als verdachte, zo meldde onder andere het AD dinsdag.

Volkskrant: Teeven: treurig dat inbreker doodging, maar dat is inbrekersrisico

AD: Inbreker dood, bewoners gehoord als verdachte

Foto-cc: Roel Wijnants

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (380)