53

Teeven durft niet met asieladvocaat in debat

De Balie schrapt asieladvocaat als deelnemer debat over Nederlands asielbeleid onder druk Teeven ... 'Hij komt alleen als jij niet komt'

Het Amsterdamse debatcentrum De Balie heeft asieladvocaat mr. Pieter Bogaers geschrapt als deelnemer aan een debat wat aanstaande woensdag plaats zal vinden, over het Nederlands asielbeleid. Dat zou zijn gebeurd onder druk van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Die wilde niet aan het debat deelnemen als de bekende asieladvocaat zou meedoen, bevestigt De Balie-directeur Yoeri Albrecht aan het Katholiek Nieuwsblad.

Twee weken voor het debat liet debatleider Arnon Grunberg per email aan mr. Bogaers weten dat Teeven dreigt af te zeggen:

Omdat jij aanwezig bent. Jij zou de IND een fascistische organisatie hebben genoemd. Hij komt alleen als jij niet komt.

Bogaers werd kort daarop en buiten zijn medeweten op de website van De Balie geschrapt als spreker. De aantijgingen jegens de asieladvocaat zouden zijn geuit door Teevens assistent, Michel Bravo, in een telefoongesprek met redacteur Marije Ligthart. Zo blijkt uit een email van de laatste aan Bogaers:

Michel Bravo heeft in een telefoongesprek met mij gezegd dat u het IND een ‘fascistische organisatie’ had genoemd.

Bogaers wijst de beschuldiging van de hand: 

Die aantijging van Teeven is volledig door hem verzonnen. Hij wil gewoon niet met mij in debat omdat ik precies weet hoe zijn dienst functioneert.

Volgens Bogaers bevestigt de houding van de staatssecretaris het beeld van de IND als een ‘ontoegankelijke organisatie, niet vatbaar voor kritiek en zelfkritiek, met een aura van repressie intern en extern jegens al haar critici’. 

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat de staatssecretaris niet met de heer Bogaers in debat wil omdat deze ‘allerlei lelijke dingen over de IND gezegd heeft’. De staatssecretaris verwacht daarom ‘geen redelijk debat met de heer Bogaers te kunnen voeren’.

Op de vraag of de staatssecretaris zijn door advocaat Bogaers weersproken beweringen kan onderbouwen antwoordde de woordvoerder:

Dat weet ik allemaal niet.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (53)