Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Teeven en Straus (VVD) genoemd in tenlastelegging Van Rey

  •  
15-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
VanReyspot300.jpg
Corruptiezaak rondom Jos van Rey blijkt omvangrijker dan gedacht ... Van Rey zou zich voor bijna een ton hebben laten omkopen, meerdere bedrijven hebben bevoordeeld, vertrouwelijke gemeente-informatie gelekt en besluitvormingsprocedures beïnvloed
De corruptiezaak rond oud-senator en wethouder Jos van Rey (VVD) blijft zich maar uitbreiden. Dat blijkt uit de dagvaarding die vanmorgen is verspreid. Van Rey zou naast projectontwikkelaar Piet van Pol ook een bouwbedrijf en een beveiligingsbedrijf bevoordeeld hebben. De rechtszaak tegen Van Rey dient dinsdag voor de rechtbank Rotterdam.
Van Rey zou in zijn functie als wethouder giften van Van Pol, bouwbedrijf Meulen Groep uit Weert en beveiligingsbedrijf Red Security uit Roermond ter waarde van 107.814 euro hebben aangenomen, in de vorm van vakantiereizen, uitstapjes en donaties aan Liba BV, een bedrijf op naam van zijn kinderen. Van Rey zou daarnaast 175.000 euro hebben witgewassen, 34 volmachtstemmen hebben geronseld en zijn ambtsgeheim hebben geschonden door informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester te lekken.
Saillant detail: naar nu blijkt lekte Van Rey niet alleen naar zijn partijgenoten Ricardo Offermanns en Vincent Zwijnenberg kandidaten voor het burgemeesterschap. In de tenlastelegging van het OM staat te lezen dat hij namen van kandidaten ook genoemd heeft aan staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) en Tweede Kamerlid Karin Straus (VVD). Teeven gaf begin vorig jaar toe met Van Rey te hebben gesproken, maar zou zelf geen hebben informatie hebben verstrekt. Het gesprek had eigenlijk opgenomen moeten worden, maar wegens een ‘storing’ is dat niet gebeurd.
Weekers De dagvaarding noemt ook voormalig staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD), voor wie Van Rey in 2012 in verkiezingstijd een billboard langs de A73 regelde. De 1.785 euro die Van Pol en 1.190 euro die bouwbedrijf Meulen Groep voor het billboard betaalden, worden gezien als giften die Rey niet had mogen aannemen als wethouder. Net als de door Van Pol betaalde bezoeken van Van Rey aan vastgoedbeurzen en voetbalwedstrijden met hotelverblijf en de vakanties van de wethouder in de villa van de projectontwikkelaar aan de Côte d’Azur. Van Rey zou er volgens Justitie in totaal 22 keer zijn verbleven tussen 2004 en 2012, Van Rey deed eerder melding van 14 keer.
Piet van Pol moet zich dinsdag verantwoorden voor het beïnvloeden van de Roermondse wethouders Van Rey en Tilman Schreurs (VVD) met giften, diensten en beloften. Bij Van Rey telden die op tot een waarde van ruim 97.699 euro, bij Schreurs ging het om 15.538 euro en een aantal niet in geldbedragen uitgedrukte etentjes. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.