30

Teeven: geen medische fouten bij doodzieke Renata

Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg pleitten Nederlandse ambtenaren vrij ... Ouders Renata niet gesproken

Hoewel bij het Georgische Renata meisje een dag na haar uitzetting door Poolse artsen acute leukemie werd geconstateerd, zijn er geen fouten gemaakt bij het verlenen van medische zorg in Nederland. Dat stellen de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Staatssecretaris Teeven schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

De 6-jarige Renata werd in november vorig jaar met haar familie uitgezet naar Polen, waar het gezin de EU was binnengekomen. Justitie wist niet dat zij acute leukemie had, maar volgens het tv-programma De Vijfde Dag werd – ondanks herhaaldelijk aandringen op bloedonderzoek van zowel ouders als artsen – noodzakelijke medische zorg door het asielzoekerscentrum waar het gezin verbleef geweigerd.

Volgens Teeven is er geen sprake van ‘medisch inhoudelijke tekortkomingen’. De inspectiediensten zegt dat de overdacht van medische gegevens tussen betrokken instanties in Nederland weliswaar beter had gekund, maar dat het voor de behandeling van Renata niet uitmaakte dat de diagnose pas in Polen werd gesteld.

Onderzoekers hebben voor hun rapport niet met de ouders van het meisje gesproken.

cc-foto: Veiligheid en Justitie

Geef een reactie

Laatste reacties (30)