188

Teeven: Geen proefverlof Volkert van der G.

Update: Teeven in brief aan Van der G.: Rechts-extremisten willen je opsporen ... Moordenaar Pim Fortuyn mag niet op verlof ... 'Verlof brengt groot risico op maatschappelijke onrust'

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) heeft vrijdag bekend gemaakt dat de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., niet op proefverlof mag.

Update 10.15

Staatssecretaris Fred Teeven heeft Volkert van der G. een brief gestuurd waarin hij uitlegt waarom Van der G. niet op proefverlof mag. In de brief staat dat de belangrijkste reden is dat rechts-extremisten van plan zijn om Van der G. op te sporen wanneer hij vrij komt. Wat ze na opsporing van plan zijn, is niet bekend.

Eerder:

Teeven:

Het verlof brengt een groot risico op maatschappelijk onrust, gevaar voor de veiligheid van de gedetineerde en een ernstige verstoring van de openbare orde.”

De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelde begin oktober dat Van der G. op proefverlof zou mogen, nadat de gevangenisdirecteur een aantal keer proefverlof had geweigerd. Van der G. stapte naar de beklagcommissie, maar toen deze oordeelde dat hij op verlof mocht, stapte de gevangenisdirecteur naar de RSJ. Ook van de RSJ mag Van der G. op proefverlof. Beiden vinden namelijk dat de mogelijke maatschappelijke onrust door de tijdelijke vrijlating van de moordenaar van Fortuyn niet opwegen tegen het recht op resocialisatie.

“Een gedoseerd vrijhedenbeleid, waarbij verlofmogelijkheden geleidelijk worden uitgebreid naarmate de einddatum nadert is bij uitstek het middel om de veroordeelde te laten voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving en om de samenleving te laten wennen aan de terugkeer van de veroordeelde”, aldus de RSJ.

Daar heeft Teeven nu een stokje voor gestoken, door ervoor te zorgen dat de moordenaar van Pim Fortuyn toch vast blijft.

In mei 2014 kan Van der G. overigens vrijkomen, omdat hij dan twee derde van zijn straf heeft uitgezeten.


Geef een reactie

Laatste reacties (188)